c S
Dnevne novosti

Počelo vrednovanje javnih znanstvenih instituta

07.03.2011 07:09 ZAGREB, 5. ožujka 2011.(Hina), Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) počela je prvo tematsko vrednovanje javnih znanstvenih instituta kao jednu od svojih strateških aktivnosti temeljenu na Zakonu o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, potvrdila je ta agencija.

Posjeti stručnih povjerenstava javnim znanstvenim institutima počeli su 28. veljače i trajat će do 17. ožujka, a posjeti Institutu za arheologiju, Institutu za povijest umjetnosti i Hrvatskome institutu za povijest odgođeni su za kraj svibnja. U cjelokupni projekt vrednovanja bit će utrošeno oko 500 tisuća kuna. Postupak vrednovanja, kako je izjavila ravnateljica AZVO-a Jasmina Havranek, provodio se tako što su instituti tijekom druge polovice 2010. pisali samoanalize, u skladu s obrascem AZVO-a, a krajem 2010. imenovano je 18 znanstvenika podijeljenih u šest povjerenstava koji će pročitati samoanalize, obići institute i u suradnji s AZVO-om napisati završno izvješće.

"Svrha tematskog vrednovanja je ustanoviti racionalnost i efikasnost javnih znanstvenih organizacija u Hrvatskoj, njih 25", rekla je Havranek, dodajući da će takav cjeloviti pristup pružiti potrebnu analizu stanja i smjerova mogućeg razvoja javnih znanstvenih organizacija, uvid u njihovu učinkovitost i opravdanost djelovanja kao zasebne cjeline, njihovu uključenost u nacionalni sustav znanosti, ali i ostvarenje mogućnosti boljeg pristupa europskome znanstvenom prostoru. Kako je napomenula, bit će vrednovane tri glavne komponente - znanstvena aktivnost, financijski izvori i njihovo korištenje te organizacija i upravljanje institutom, što će, kako je dodala, biti dobar uvod u skorašnju reakreditaciju znanstvenih instituta.

Namjera je dobiti što objektivniju sliku stvarnoga stanja, što će, po njezinu sudu, omogućiti na osnovi javnog poziva imenovani članovi povjerenstava, ugledni strani stručnjaci koji su se u svojim sredinama istaknuli po znanstvenoj produktivnosti, upravljanju znanstvenom organizacijom te iskustvom u vrednovanjima i osiguravanju kvalitete u znanosti ili visokom obrazovanju. Sam posjet trajat će uglavnom jedan dan po institutu, s tim da će se za nekoliko manjih instituta odvojiti pola dana, a posjet Institutu Ruđera Boškovića trajat će dva dana zbog njegove veličine. Havranek je rekla kako će konačni rezultat vrednovanja biti "izvješće o tematskom vrednovanju 25 javnih znanstvenih instituta koje će uključivati analizu stanja u svih pet znanstvenih područja te osvrt na pojedinačne institute, uključujući i preporuke za poboljšanje i mogućnosti za eventualno povećanje efikasnosti povezivanjem s drugim institucijama unutar sličnog područja znanstvenog djelovanja".

Instituti će imati priliku očitovati se na navode stručnih povjerenstava, a konačno izvješće očekuje se u rujnu zbog odgode posjeta trima institutima iz humanističkih znanosti za kraj svibnja. "Izvješće o tematskom vrednovanju uputit će se Nacionalnom vijeću za znanost, Akreditacijskom savjetu Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa te saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu, a bit će objavljeno i na mrežnim stranicama AZVO-a", izjavila je ravnateljica Havranek, dodajući kako ono Nacionalnom vijeću za znanost može poslužiti kao polazna osnova za projekciju Mreže javnih znanstvenih organizacija, čije je donošenje propisano Zakonom o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju. "Naposljetku, želim istaknuti da će nam postupci tematskog vrednovanja omogućiti da prvi put imamo objedinjene vrlo egzaktne podatke te pregledan i objektivan uvid u rad svih javnih znanstvenih instituta u zemlji, osobito zbog činjenice da u postupcima vrednovanja sudjeluju neovisni strani stručnjaci, odabrani prema kriterijima izvrsnosti", izjavila je Havranek.

U tematskome vrednovanju javnih znanstvenih instituta s područja prirodnih znanosti - Instituta Ruđera Boškovića, Instituta za fiziku i Hrvatskoga geološkog instituta iz Zagreba te Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita sudjelovat će Peter Samuely, Dietrich Wegener i Alice Newton. U vrednovanju instituta s područja biomedicinskih znanosti - Instituta Ruđera Boškovića, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Hrvatskoga veterinarskog instituta i Instituta za antropologiju iz Zagreba sudjelovat će Irun Cohen, Janet Baker i Dean Nižetić. Vrednovanje instituta s područja društvenih znanosti - Ekonomskog instituta, Instituta za turizam, Instituta za javne financije i Instituta za međunarodne odnose iz Zagreba provest će Greys Sošić, Ilija Zovko i William Bartlett.

Drugu skupinu instituta društvenih znanosti - Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar", Institut za društvena istraživanja i Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba vrednovat će Dagmar Simon, Eric Gordy i Zoran Roca.Institute iz područja humanističkih znanosti - Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Institut za etnologiju i folkloristiku, Institut za filozofiju i Staroslavenski institut iz Zagreba vrednovat će Christian Voß, Ger Duijzings i Svetlana Slapšak. Javne znanstvene institute s područja biotehnologije - Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog, Poljoprivredni institut iz Osijeka, Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča te Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita vrednovat će Costas Gregoriou, Zdenko Rengel i Leopold Maerz.