c S
Dnevne novosti

Slovačka želi pomoći Hrvatskoj za brzi ulazak u EU

07.03.2011 07:11 BRATISLAVA, 4. ožujka 2011.(Hina), Slovačka smatra Hrvatsku izrazito prijateljskom zemljom i želi pomoći da završi pretpristupne pregovore u lipnju, rekla je predsjednica slovačke vlade Iveta Radičova u petak u Bratislavi nakon sastanka slovačkog i hrvatskog izaslanstva na čelu s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Premijerka Radičova istaknula je da je 2005. godine otvaranje pretpristupnih pregovora s Hrvatskom bilo i na inicijativu Slovačke. "Usprkos prekida pregovora velika je zasluga premijerke Kosor da su se pregovori nastavili", rekla je Radičova i dodala kako se pomaganjem Hrvatskoj u pristupanju Europskoj uniji pomaže i stabilnosti u regiji. Slovačka premijerka istaknula je i da Hrvatska u borbi protiv korupcije može biti velikom inspiracijom i za neke članice EU kao što je i Slovačka.

Među pozitivnim primjerima u borbi protiv korupcije Radičova je istaknula i hrvatski primjer prema kojem javni dužnosnici uhvaćeni i aferi mogu odgovarati za nastalu štetu cijelom svojom imovinom. U jednoiposatnom razgovoru dotaknuli su se gospodarske suradnje projekta Družba Adria i suradnje na području energetike. Slovačka premijerka je istaknula da je 309 tisuća Slovaka prošle godine ljetovalo u Hrvatskoj te pozvala Hrvate da zimuju u Slovačkoj.

Hrvatska premijerka Kosor nakon sastanka kazala je kako je razgovor protekao u iznimno prijateljskom ozračju te da je zadovoljna da i Slovačka premijerka smatra da pregovori s EU mogu biti završeni do lipnja ove godine. "Vlada RH je uvjerena da možemo i uz dodatne napore završiti pregovore do kraja lipnja to je realan rok, a svaka prijateljska pomoć, a očekujemo i pomoć od vlade Slovačke je dragocjena u maratonu do EU", istaknula je Kosor i dodala da kada ima prijatelja koji navijaju lakše je pretrčati te posljednje metre.

Govoreći o turizmu Kosor je istaknula da je lani u Hrvatskoj bilo 6 posto više Slovačkih turista nego godinu ranije. Istaknula je i važnost jačanja suradnje na području gospodarstva i poglavito energetike jer je energetska neovisnost doista važna i Hrvatska kao 28 članica bi trebala biti energetski neovisna kao što je predviđeno u programu hrvatske vlade. Premijerka Kosor je izvjestila da je u razgovorima predložena suradnja konzorcija Crotram vezano za niskopodne tramvaje i izrazila uvjerenje da će ministri gospodarstava obiju zemalja nastaviti razgovore u tom smjeru a i o mogućnostima koje pružaju hrvatske luke.

Za Hrvatsku je važno istaknula je Kosor da je izvoz u 2010. u Slovačku bio veći 16 posto nego 2009. godine i izrazila nadu da će daljnji razgovori ojačati tu suradnju. Kosor je izrazila i zadovoljstvo razinom zaštite manjine u Slovačkoj, te naglasila da je izvjestila slovačku vladu o odlukama hrvatske vlade za gradnju kulturnog slovačkog centra u Našicama. Također pozvala je premijerku u službeni posjet Hrvatskoj, te na konferenciju o Dunavskoj strategiji u travnju u Vukovaru i na lipanjski Croatia Summit u Dubrovniku.