c S
Dnevne novosti

Pravno argumentirati srbijanski zakon

09.03.2011 07:12 ZAGREB, 8. ožujka 2011.(Hina), Na sastanku s pravnim stručnjacima u Vladi o srbijanskom Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, odlučeno je da će Akademija pravnih znanosti u idućih deset dana pravno argumentirati taj zakon kako se ne bi ponovio slučaj Purda.

Uz premijerku Jadranku Kosor, na sastanku koji je trajao oko dva sata, bili su ministri Dražen Bošnjaković, Gordan Jandroković, Tomislav Karamarko, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, Zoran Šangut, predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991. i pravni stručnjaci. Raspravili smo sve pravne, a djelomično i političke aspekte primjene onih zakona Republike Srbije koji su doveli do slučaja Purda i koji bi mogli dovesti do takvih ili sličnih slučajeva, izvijestio je Željko Horvatić, predsjednik Akademije pravnih znanosti.

Zaključili smo da pravnim argumentima damo inicijativu da se rješenja u tom zakonu tumače u svim državama regije i da se preventivno zaštiti od zlouporaba ili šteta koje bi moglo nanijeti dugotrajno zatvaranje kao u Purdinom slučaju, rekao je.U interesu nam je da se odnosi s državama u regiji odvijaju na temelju pravne pomoći i međusobne suradnje i da se izbjegnu svi slučajevi zlouporabe kako se ne bi ponovio slučaj Purda, dodao je, napomenuvši kako nikome, osobito u nastojanju da se zaštiti branitelje, nije u interesu da se takvi slučajevi ponove. Upitan razmišlja li se o donošenju zakona u koji bi se ugradili budući zaključci Akademije, Horvatić je rekao da je još prerano o tome govoriti.

Analizirat ćemo postojeće stanje i kako se pravnim sredstvima može spriječiti ono što se dosad događalo, a mi smatramo da se nije smjelo dogoditi u zaštiti ljudskih prava i civilizacijskih standarda Europske unije, ustvrdio je. Na pitanje novinara kako to da Hrvatska reagira tek osam godina nakon što je Srbija donijela taj zakon, Horvatić je rekao kako nitko nije zakazao, niti je itko kriv zbog toga, već da se reagiralo onog trenutka kada ga je Srbija primijenila. Horvatić se slaže s ocjenama pojedinih pravnih stručnjaka da Hrvatska mora procesuirati po načelu teritorijalnosti.

Princip teritorijaliteta primaran je u međunarodnom kaznenom pravu, tek kada taj princip ne funkcionira tamo gdje je kazneno djelo počinjeno, onda se primjenju subsidijarni kriteriji. Upitan može li Hrvatska uhititi srpskog državljana koji je napravio zločin u Srbiji, Horvatić je rekao da je, ako je raspisana tjeralica, ona od univerzalnog značenja, a Hrvatska ima pravo ispitati postoje li osnovane sumnje da je netko počinio zločin. Ako jest, bez obzira gdje zločin počinjen, ta će osoba biti procesuirana u Hrvatskoj dok netko ne traži njezino izručenje, dodao je.