c S
Dnevne novosti

HZZO: prosvjed motiviran interesima ABA Informatike

10.03.2011 07:10 ZAGREB, 9. ožujka 2011.(Hina), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u srijedu je ustvrdio da je prosvjed tridestak liječnika obiteljske medicine koji su se u srijedu okupili ispred sjedništa Zavoda motiviran isključivo osobnim interesima vlasnika tvrtke ABA Informatika, protiv kojega je zbog nanošenja višemilijunske štete državnom proračunu (prema mišljenju neovisnog sudskog vještaka) Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi podnijelo prijavu Državnom odvjetništvu.

Prosvjednici su iskazali nezadovoljstvo informatičkim programom koji im je odabrao osiguravatelj, a koji im, kako tvrde, otežava rad s pacijentima. Istaknuli su i da im je prikladniji bio program tvrtke ABA Informatika, u vlasništvu Galibedina Galijaševića, koja je izgubila licencu Ministarstva.

"U posljednje dvije godine od kad je tvrtka ABA Informatika izgubila licencu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (MZSS) za provođenje programske podrške u ordinacijama doktora opće/obiteljske medicine, u više navrata su doktori obaviješteni o potrebi prelaska na neki od licenciranih programa. Program ABA Informatika nije usklađen s pozitivnim propisima, te onemogućuje korištenje e-sustava zdravstva (e-recept, e-naručivanje, itd.) što nanosi štetu pacijentima i dovodi u pitanje sigurnost sustava", navodi se u priopćenju HZZO-a.

Dodaju da je u rujnu 2010. (više od godinu i pol dana nakon što je ABA Informatika izgubila licencu) za 52 ugovorne ordinacije koje su, nakon niza upozorenja nastavile raditi u nelicenciranom programu, izrečena mjera posljednje opomene pred raskid ugovora i novčana kazna umanjenja mjesečne glavarine od 30%. Za 37 ordinacija koje su odmah nakon toga izabrale licencirani program, mjera je opozvana.

"I nakon toga još tri ordinacije su, unatoč neprestanom pozivanju da izaberu licencirani program, nastavile raditi u programu ABA Informatike te time grubo prekršile sklopljene ugovore i pozitivne propise, pokrenut je postupak raskida ugovora kao jedina preostala mogućnost. U tijeku arbitražnog postupak liječnice istih ordinacija priznale su svoje postupanje protivno odredbama ugovora i propisima, a postupak je završen na način da se ugovorni odnos s njima nastavi uz obvezu poštivanja svih ugovorom preuzetih obveza", ističu u HZZO-u.