c S
Dnevne novosti

Mađarska će dati sve od sebe da RH završi pregovore do kraja lipnja

14.03.2011 07:15 BUDIMPEŠTA, 11. ožujka 2011.(Hina/Reuters), Mađarska će dati sve od sebe da Hrvatska završi pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja, ali nije moguće reći je li to i ostvarivo, rekao je u petak mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi.

"Dat ćemo sve od sebe da se u pregovorima s Hrvatskom nastavi napredak, a cilj nam je i dalje... Završetak pregovora do kraja lipnja", rekao je mađarski ministar Janos Martonyi novinarima uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije koji se održava u Budimpešti. "Je li to izvedivo ili ne, mogu vam odgovoriti jednostavno i iskreno: Ne znam", dodao je.

Martonyi je još rekao da mnogo toga ovisi o Hrvatskoj, o napretku koji ostvari u idućim mjesecima. Mađarska EU-om predsjeda do kraja lipnja. Europska komisija je početkom ožujka objavila izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava u kojemu je ocijenila da je Hrvatska napravila znatan napredak u području pravosuđa i temeljnih prava, dodajući da je, "međutim, preostalo još posla, posebice u uspostavi uvjerljive evidencije rezultata u području pravosuđa i borbe protiv korupcije, rješavanju pitanja nekažnjivosti ratnih zločina i rješavanja pitanja vezanih uz povratak izbjeglica".

Drugi dan neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, u subotu, priključili su im se i predstavnici zemalja kandidata. Ministri su  razgovarali o događajima u južnom susjedstvu, posebice u Libiji, Tunisu i Egiptu, kao i o uspostavi europske diplomatske službe.