c S
Dnevne novosti

Sabor: izglasan Zakon o policiji

14.03.2011 07:17 ZAGREB, 11. ožujka 2011.Hina, Hrvatski je sabor u petak završio 22. sjednicu koja je trajala sedam tjedana, a prethodno je donio Zakon o policiji kojim se osigurava daljnja profesionalizacija i depolitizacija policijskih službenika.

Policajci tako neće smjeti biti članovi političkih stranaka, niti se kandidirati na državnim i lokalnim izborima, a zakon je donesen po hitnom postupku jer je jedno od mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) u pregovorima s EU. Prihvaćene su i izmjene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, a Vlada je odustala od prvotnog prijedloga nulte tolerancije na alkohol.

Prihvaćen je, naime, amandman Kluba HSS-a i Kluba nezavisnih zastupnika kojim se, kao i u prometu, posjetiteljima športskih natjecanja dozvoljava pola promila alkohola u krvi. Također, dozvoljena je konzumacija i prodaja pića koja ne sadrže više od šest posto alkohola, ako policija utvrdi da nije riječ o sportskom događaju visokog rizika. Policija će moći zabraniti održavanje športskog natjecanja ako športski objekt nije propisno opremljen, a organizator športskog natjecanja morat će prekinuti natjecanje u slučaju većeg opsega protupravnog ponašanja.

Sabor je većinom glasova donio i novi Zakon o jamstvenom fondu za poticaj gospodarskom razvitku kojim će se putem HBOR-a davati jamstva poslovnim bankama za poduzetničke kredite u svrhu otvaranja novih i dovreštka postojećih investicija. Fond je "težak" milijardu kuna, a jamstvo za pojedinačni kredit moći će iznositi do 30 posto iznosa glavnice kredita, maksimalno 50 milijuna kuna. Banke će se za jamstvene kvote natjecati na aukcijama, a krediti će se davati na rok od najmanje 20 mjeseci, a najviše do 15 godina. Poduzetnici zainteresirani za kredit izravno će se obraćati svojoj poslovnoj banci, a Hrvatska banka za obnovu i razvoj zadužena je za nadzor namjenskog korištenja kredita.

Izglasan je i Zakon o zadrugama, kojim se, u cilju jačanja zadrugarstva u Hrvatskoj, pojednostavljuje osnivanje zadruga, definiraju se odnosi između zadruge i njezinih članova, kao i glavna tijela zadruge (skupština, nadzorni odbor i upravitelj). Radi usklađivanja s EU direktivama i jačanja pronatalitetne politike, izmijenjen je i Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama kojim se obvezni rodiljni dopust, koji može koristiti samo majka, produljuje sa 70 na 98 dana. Po hitnom postupku donesen je Zakon o registru zaposlenih u javnom sektoru, kojim se regulira središnji elektronički popis zaposlenih u javnoj službi.

Potvrđen je sporazum između hrvatske i makedonske vlade o suradnji u zaštiti od prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa, te sporazum između hrvatske i ruske vlade o suradnji na području sprječavanja prirodnih i civilizacijskih katastrofa i uklanjanju njihovih posljedica. Zastupnici su potvrdili i Memorandum između Vijeća ministara Albanije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te makedonske, srbijanske, hrvatske i crnogorske vlade o namiri duga Republike Albanije po osnovi obračuna vezanih uz robnu razmjenu između Republike Albanije i bivše SFRJ, kao i Konvenciju Centra za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi.

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić na kraju sjednice zastupnike je izvjestio da je na dnevnom redu ostalo je još 20-ak neraspravljenih točaka i dodao da će nakon stanke od najmanje tjedan dana biti obaviješteni o datumu početka 23. sjednice.