c S
Dnevne novosti

GSV: konkretne mjere protiv neisplate plaća idući tjedan

15.03.2011 07:14 ZAGREB, 14. ožujka 2011.(Hina), Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) u ponedjeljak je nastavilo s radom, nakon gotovo 10 mjeseci, raspravom o trenutno najvećem hrvatskom problemu - neisplati plaća i neplaćanju doprinosa i poreza, no bez dogovora o konkretnim mjerama koje bi trebale biti usvojene na idućoj sjednici GSV-a, najavljenoj za slijedeći tjedan.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta izjavio je nakon sjednice novinarima kako se svi socijalni partneri slažu da to pitanje treba što prije početi rješavati, te najavio nastavak rasprave na novoj sjednici GSV-a idućeg tjedna. Vlada radi na čitavom nizu mjera kako bi se taj problem riješio, kazao je Kalmeta no nije želio o tome detaljnije govoriti. Dopredsjednik GSV-a iz redova sindikata Zdenko Mučnjak rekao je da će Ministarstvo pravosuđa zakonskim promjenama pokušati onemogućiti da poslodavci koji ne isplaćuju plaće i doprinose prebace poslovanje na neka druga poduzeća i na taj način izbjegnu ispuniti svoje obveze, te puno drastičnije sankcionirati takve prekršaje.

Raspravit će se i prijedlozi sindikata, poput osnivanja Jamstvenog fonda za posudbu sredstava poslodavcima koji imaju problema s isplatom plaća, doprinosa i poreza, no Mučnjak priznaje kako to nije jednostavno provesti jer bi takav fond uz državu trebali sufinancirati poslodavci koji pak s pravom traže rasterećenje od raznih davanja. Također je predloženo da ne bi smjelo biti isplate plaća bez uplate poreza i doprinosa, no tu je problem izmjene dosta zakona i vraćanja na neke stare sustave koji više nisu mogući, kaže Mučnjak. Osim toga, dodaje Mučnjak, nemamo pravu statistiku na temelju koje bi znali koliko radnika ne prima plaće ili im se ne uplaćuju doprinosi. Primjerice, ima situacija da poslodavac podmiruje obveze državi, ali ne isplaćuje plaće.

Porezna uprava tvrdi da 98 posto tvrtki redovno podmiruje svoje obveze ili iskazuje nemogućnost uplate. Točan broj znat ćemo kad svoje podatke usklade Porezna Uprava i Fina. To je vrlo kompleksno pitanje za koje treba naći sustavna rješenja jer s nekim ad hoc rješenjima mogla bi se dodatno povećati nezaposlenost, kaže Mučnjak. Dopredsjednik GSV-a iz Hrvatske udruge poslodavaca Matko Bolanča naglasio je da se u najvećem broju slučajeva radi o krizi i poteškoćama u poslovanju, a u manje od dva posto slučajeva riječ je o kriminalnim ili kaznenim djelima. Na idućoj sjednici GSV-a socijalni partneri raspravljat će i o programu gospodarskog oporavka, ali ne samo o Vladinim mjerama već i o sindikalnom prijedlogu gospodarskog i društvenog oporavka.