c S
Dnevne novosti

Postoji suglasnost za testiranje sigurnosti nuklearki u EU-u

16.03.2011 07:05 BRUXELLES, 15. ožujka 2011.Hina, Zemlje članice Europske unije suglasne su da se provedu testovi na otpornost nuklearnih elektrana na potrese, tsunamije i terorističke napade, izjavio je u utorak povjerenik Europske komisije za energiju Guenther Oettinger.

"Postoji konsenzus da se organiziraju takvi testovi", rekao je Oettinger nakon izvanrednog sastanka na kojem su se okupili ministri za energiju, stručnjaci i predstavnici nacionalnih tijela za nuklearnu sigurnost. "Želimo organizirati niz vrlo temeljitih testova diljem Unije. Sigurnost je nedjeljiva i stoga želimo da i naše partnerske države, susjedi obave te testove", dodao je povjerenik.

Testove će provesti neovisni stručnjaci tijekom ove godine, a Komisija će sljedećih tjedana pripremiti prijedloge što bi ti testovi trebali obuhvaćati i zajedničke kriterije prema kojima će se procjenjivati sigurnost, najavio je Oettinger. "Na tim testovima procjenjivala bi se opasnost od potresa, tsunamija, terorističkih napada, nestanka električne energije", istaknuo je povjerenik za energiju.

Europska komisija je sazvala hitni izvanredni sastanak o nuklearnoj sigurnosti kako bi se razgovaralo o stanju u civilnom nuklearnom sektoru u Europskoj uniji nakon što su, kao posljedica razornog potresa u Japanu, u četiri dana zabilježene tri eksplozije u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi, što pojačava straha od nuklearne katastrofe.