c S
Dnevne novosti

Uveden sustav za pohranu informacija antikorupcijskog sektora

16.03.2011 07:13 ZAGREB, 15. ožujka 2011.(Hina), Putem projekta IPA 2007, a kao pomoć pri uvođenju, nadzoru i reviziji antikorupcijske politike u Ministarstvu pravosuđa uveden je jedinstveni informacijski sustav (ACIS) za pohranu informacija i podataka antikorupcijskog sektora, izvijestili su u utorak u Informacijskom centru Europske unije na svečanom zatvaranju projekta vrijednog 461.600 eura.

Na taj će se način, rečeno je, u Sektoru za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa RH, kao nositelju projekta, kao i u više od 20 institucija uključenih u antikorupcijski sustav, omogućiti dvosmjerna međuagencijska komunikacija i razmjena podataka o provedbi antikorupcijske politike, ali i komunikacija građana s antikorupcijskim sektorom kroz internet portal www.antikorupcija.hr koji je znatno poboljšan i takav dostupan javnosti od prošlog tjedna.

Fulvio Bianconi, voditelj projekta ispred delegacije EU u Hrvatskoj, naveo je da su hrvatske institucije uvođenjem jedinstvenog informacijskog sustava dobile bitan operativni alat za antikorupciju odnosno za koordinaciju antikoruptivne politike i transparentnost, kako bi se mogla lakše pratiti provedba Strategije suzbijanja korupcije i popratnog Akcijskog plana što je, rekao je, napredak u procesu zatvaranja Poglavlja 23 (pravosuđe i temeljna prava). Naglasio je također da uvođenje informacijskog sustava (ACIS) u Ministarstvu pravosuđa jest važno kao podrška zaposlenicima, ali da je važnije da oni u svom poslu budu motivirani i kvalitetni.

"Antikoruptivna alijansa danas ima moderan informacijski sustav kao 'komad štiva' koje valja nadopisivati i zato ćemo i nadalje povezivati postojeće baze podataka i stvarati 'dodanu vrijednost' podacima s kojim raspolažemo, naročito u svrhu prevencije korupcije, a tu će značajnu ulogu imati i Državno odvjetništvo, USKOK te sudstvo", kazao je voditelj projekta Tihomir Kralj, tajnik Ministarstva pravosuđa najavljujući nove podprojekte iz EU fonda. Ravnatelj Uprave za EU i međunarodnu suradnju Ministarstva pravosuđa Kristijan Turkalj izrazio je nadu da će Delegacija EU u Hrvatskoj izvijestiti Bruxelles o još jednom pozitivnom pomaku Hrvatske "u zadnjih 15 minuta utakmice".

Načelnik Sektora za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa Davor Dubravica je naglasio kako će nastajati i da web stranica namijenjena građanima www.antikorupcija.hr, uz informacije o tome kako spriječiti korupciju i kome je prijaviti, na jednom mjestu daje pregled svih propisa pa i onih koji su u postupku donošenja. Projekt "Razvoj informacijskog sustava u svrhu jačanja međuagencijske suradnje u borbi protiv korupcije - središnja baza podataka i sigurni pristup Intranetu/Internetu" proveli su konzorciji AAM Management Information Consulting Ltd, mađarska savjetodavna tvrtka i Teched savjetodavne usluge d.o.o., hrvatska tvrtka.