c S
Dnevne novosti

Nastavak suđenja Draženu Slavici za kornatsku tragediju

16.03.2011 07:02 ZADAR, 15. ožujka 2011.(Hina), Svjedočenjem trojice šibenskih vatrogasaca te operatera na telefonskoj centrali šibenske javne vatrogasne postrojbe u utorak je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, optuženu za kornatsku tragediju u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca.

Svjedočili su šibenski vatrogasci Josip Zoričić i Mate Bačić te pripadnik vodičkog DVD-a Mario Jozić koji su toga kobnog 30. kolovoza 2007. također sudjelovali u gašenju požara na Kornatu, ali na drugom mjestu, u uvali Kravljačici gdje su od vatre branili kuće. Sva trojica su kazala kako nisu znala što se događa na mjestu drugog požara sve dok Marija Jozića nije nazvao Mirko Juričev Mikulin koji je rekao da ga je nazvao sin i rekao mu da ih je vatra okružila i da će svi izgorjeti. Također su posvjedočili da su više puta pokušali nazvati ostale vatrogasce, ali da zbog loših veza nisu uspjeli. Zoričić je rekao kako je prije nego je otišao, Ivica Crvelin rekao da će zapovjednika Slavicu upozoriti da na Kornat ne šalje njega i sina zajedno, međutim, kako je posvjedočio Zoričić, vatrogasci su se na putu prema helidromu šalili kako se neće usuditi to reći Slavici.

Državni odvjetnik Zvonko Ivić upitao ga je zašto se on to nije usudio reći, na što je optuženikov branitelj Čedo Prodanović rekao da se slanje oca i sina na gašenje požara ne stavlja na teret njegovu branjeniku te da to nije zabranjeno. Zoričić je na kraju ipak odgovorio: "Nije mu rekao jer se bojao zapovjednika Slavice." Da na Kornatu ima mrtvih i teško ranjenih vatrogasaca, doznali su tek predvečer oko 19,30 sati. Tada su prebačeni u uvalu Šipnat te su pošli u potragu, rekao je Mate Bačić. Na kraju su došli do mrtvih tijela što ih je iznenadilo jer su mislili da su tijela već zbrinuta i uklonjena: "Tek kad smo došli do njih i počeli nalaziti jednog po jednog, zapravo smo shvatili da su to oni", rekao je Bačić. Svjedočio je i Mario Cvitan, sezonski zaposlenik na telefonskoj centrali u šibenskom JVP-u, ali na većinu pitanja o pozivima koje je taj dan zaprimio o požarima na Kornatu i stanju unesrećenih Cvitan je odgovarao da se ne sjeća.

Suđenje se nastavlja 24. ožujka svjedočenjem pilota kanadera koji je pomagao u gašenju požara na Kornatu te posada helikoptera kojim su vatrogasci prevezeni na otok. Suđenje Draženu Slavici počelo je 23. studenog prošle godine, a do sada je saslušano osam svjedoka. Županijsko državno odvjetništvo Slavicu tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku spuštanja iz helikoptera. Osim toga, na teret mu se stavlja i kašnjenje akcije spašavanja unesrećenih. Od ukupno 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom 12 je poginulo, a jedini je preživio Frane Lučić iz Tisnoga na otoku Murteru.