c S
Dnevne novosti

EU zabrinuta zbog zastoja u formiranju vlasti u BiH

16.03.2011 07:02 BRUXELLES, 15. ožujka 2011.Hina, Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i povjerenik za proširenje Štefan Fuele izrazili su u utorak zabrinutost zbog zastoja u formiranju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Duboko smo zabrinuti zbog izostanka napretka u formiranju vlade u Bosni i Hercegovini, posebice zbog situacije u Federaciji Bosne i Hercegovine. Vodstvo Bosne i Hercegovine hitno treba prevladati razlike. Rješenje koje će poštovati prioritete svih strana na dohvatu", kažu u zajedničkoj izjavi Ashton i Fuele.

"Bosna i Hercegovina nema vremena za gubljenje. Politički čelnici moraju hitno poduzeti reforme vezane uz Europsku uniju ako zemlja želi napredovati u europskim integracijama. Da bi se to dogodilo Bosna i Hercegovina treba predstavnike, široku i čvrstu vladu na svim razinama kako bi se bavila otvorenim pitanjima", navodi dužnosnici EU-a. Bosna i Hercegovina još uvijek nema vladu nakon parlamentarnih izbora od 3. listopada prošle godine. Do zastoja je došlo u Federaciji BiH gdje se stranke ne mogu dogovoriti tko ima legitimitet predstavljati hrvatski narod.