c S
Dnevne novosti

AIH predstavio kampanju "Hoćemo potpis"

17.03.2011 07:20 ZAGREB, 16. ožujka 2011.(Hina) Amnesty International Hrvatske (AIH) predstavio je kampanju "Hoćemo potpis" kojom se od hrvatske vlade zahtijeva da potpiše i ratificira Fakultativni protokol uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.
Od vlade se traži da pokaže istinsku namjeru da zaštiti ekonomska, socijalna i kulturna prava građana te potpiše Fakultativni protokol, istaknuto je na predstavljanju.

Taj protokol omogućuje nam da pravdu potražimo na međunaordnoj razini ako su nam prekršena prava kao što su, primjerice, prava na povoljne radne uvjete, pravo na odgovarajući životni standard, primjereno stanovanje, osiguranu liječničku skrb, a država nam pri tom ne ponudi zadovoljavajuće rješenje, rekla je voditeljica za Ureda za zagovaranje prava AIH Valentina Otmačić.

Da bi Fakultativni protokol stupio na snagu mora ga potpisati i ratificirati barem 10 zemalja. Do sad ga je potpisalo 35 zemalja, uključujući i neke susjedne primjerice BiH, Crna Gora i Slovenija, a ratificirale tri - Španjolska, Monogolija i Ekvador, dodala je Otmačić.

Napomenula je da na svoje upite vladi i ministarstvu gospodarstva nisu od njih dobili zadovoljavajući odgovor, odnosno da su konzultacije u tijeku. Dodala je da bi se Hrvatska sutra o tome trebala izjasniti u Ženevi pred Vijećem za ljudska prava.

Nadamo se da će Hrvatska potpisati protokol kako bi se uskoro skinuo teret s leđa onih kojima se krše prava, kazala je Otmačić dodavši da o tome ovisi i oblik nastavka kampanje.

Građani su pozvani da pripremljenim dopisnicama s logom kampanje upute poziv premijerki Jadranki Kosor da poduzme potrebne korake kako bi Republika Hrvatska što prije pristupila Fakultativnom protokolu uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i tako prava građana bila dodatno zaštićena tim međunarodnim ugovorom.