c S
Dnevne novosti

Libija: VS glasuje o zoni zabrane leta

17.03.2011 07:04 NEW YORK, 17. ožujka 2011.(Hina/Reuters) Vijeće sigurnosti UN-a će glasovati o nacrtu rezolucije koja predviđa zonu zabrane leta iznad Libije, kazali su u srijedu diplomati nakon maratonskih sedmosatnih pregovora.
"Postoji nacrt rezolucije koji je gotov... Međutim, to ne znači da je uklesan u kamenu", rekao je jedan diplomat, po kojemu petnaest zemalja članica još uvijek može izmijeniti tekst.

"Imamo tekst o kojem ćemo sutra glasovati", kazao je drugi diplomat, također dodajući da se on još uvijek može promijeniti.

Američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice kazala je da bi Vijeće sigurnosti trebalo razmotriti i druge mjere, koje bi išle i dalje od zone zabrane leta nad Libijom.

"Trebamo osmisliti etape koje uključuju zonu zabrane leta ali i ići dalje od toga", rekla je Rice novinarima, ne pojasnivši točno što je pritom mislila.

Prije kraja razgovora u sjedištu UN-a, libijski diplomat Ibrahim Dabači, koji se odmetnuo od režima libijskog vođe Moamera Gadafija, kazao je da Libija treba rezoluciju Vijeća sigurnosti u sljedećih deset sati.

"Ako međunarodna zajednica hitno ne reagira, u sljedećim satima doći će do pravog genocida", kazao je.

Libijska vojska dala je u srijedu navečer ultimatum građanima Bengazija da do ponoći napuste područja koja su pod kontrolom pobunjenika kao i područja oko skladišta oružja.

Stanovnici toga grada za agenciju Reuters su kazali, nakon što je ultimatum istekao, da je u gradu mirno.