c S
Dnevne novosti

SUH traži izmjenu izbornog zakona

18.03.2011 07:22 ZAGREB, 17. ožujka 2011.(Hina) Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) izvijestio je na konferenciji za novinare kako su od najviših državnih tijela zatražili izmjenu izbornog zakona kako bi već na predstojećim izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru građani mogli birati i glasovati konkretne osobe, a ne kao do sada, isključivo stranačke liste.
Naš politički sustav prepreka je gospodarskom rastu, a time i standardu građana, posebice umirovljenika, ocijenio je predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić.

Gotovo tri četvrtine umirovljenika, odnosno 875 tisuća ljudi, živi u zoni siromaštva, rekao je dodavši kako prosječna mirovina ne pokriva niti 60 posto mjesečnih troškova sindikalne košarice.

Krajačić je također rekao i kako se mirovine sve više pretvaraju u socijalnu pomoć, zatraživši ukidanje zamrzavanja mirovina i uvođenje njihovog usklađivanja prema rastu plaća.

Član Predsjedništva Glavnog odbora SUH-a Ivan Nahtigal ocijenio je kako se Vladine mjere svode na "šminkeraj" i održanje postojećeg sustava.

Glavni problem Hrvatske kao, kako je Ustav definira, socijalne države, je to što je stvoren paralelni mirovinski sustav, rekao je Nahtigal.

Uz mirovinski sustav baziran na Zakonu o mirovinskom osiguranju imamo i paralelni sustav za povlaštenu političku elitu što je neodrživo, poručio je Nahtigal.

SUH je također demantirao i tvrdnje čelnika političkih stranaka "Blok umirovljenici zajedno" o potpori SUH-a na predstojećim parlamentarnim izborima jer se, kako su rekli, niti jedno tijelo SUH-a nikada nije izjasnilo za takvu suradnju.