c S
Dnevne novosti

Zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita

18.03.2011 07:26 ZAGREB, 17. ožujka 2011.(Hina), Zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita kojim se omogućava subvencioniranje kredita koji građani uzimaju od poslovne banke za kupnju stana radi rješavanja svojeg stambenog pitanja, objavljen je jučer u Narodnim novinama i stupit će na snagu 24. ožujka, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.
Nakon što Zakon stupi na snagu Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) će javnim prikupljanjem ponuda odabrati banke te s njima u ime Republike Hrvatske sklopiti ugovor kojim se obvezuju davati subvencionirane kredite, navodi Ministarstvo.

Banke koje žele sudjelovati u ovome modelu, dodaje Ministarstvo, trebaju kamatnu stopu spustiti za oko 2 posto, ne smije prelaziti 4,95.

Prosječna kamatna stopa na stambeni kredit lani je bila 6,5 posto, a efektivna 6,95 posto.

Zakon predviđa i davanje državnih jamstava na stambeni kredit koji kupac uzme u poslovnoj banci, čime se RH obvezuje umjesto korisnika kredita koji uslijed ostanka bez posla nije u mogućnosti otplaćivati kredit, banci plaćati kamatu za dospjele obroke kredita, ali ne duže od godinu dana od dana nemogućnosti otplate kredita, navodi u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i dodaje da se više o Zakonu o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita može pročitati na njihovim službenim internetskim stranicama.