c S
Dnevne novosti

Ministar Božinović u Varšavi o ulozi NATO-a u istočnoj Europi

18.03.2011 07:10 ZAGREB, 17. ožujka 2011.(Hina), Hrvatski ministar obrane Davor Božinović govorio je u četvrtak na IV. Forumu o euroatlanskoj sigurnosti u Varšavi o ulozi NATO-a u daljnjoj stabilizaciji u istočnoj Europi, priopćeno je iz MORH-a.
Forum "NATO – nakon implementacije novog strateškog koncepta" otvorili su u četvrtak poljski predsjednik Bronislaw Komorowski te glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. Božinović je u svom izlaganju pozdravio glavne zaključke prošlog summita NATO-a u Lisabonu, te istaknuo važnost održavanja zamaha u njihovoj provedbi.

Kazao je da će se u tom kontekstu u budućnosti više raditi zajedno i na učinkovitiji način koristiti ograničene obrambene resurse. Božinović je naglasio ulogu NATO Saveza u stabilizaciji i integraciji jugoistočne Europe u euroatlanske integracije.

Rekao je da Hrvatska snažno podupire napore Saveza u jugoistočnoj Europi gdje je je sigurnost snažno povezana i neodvojiva od sigurnosti euroatlanskog područja u cjelini. Glavni tajnik NATO-a u svom je obraćanju naglasio da multinacionalna suradnja nije više pitanje izbora već nužnost i kako NATO i njegove članice moraju raditi više kroz načelo zajedničke suradnje uz ograničene resurse.

Pritom je istaknuo da su bolje obrambene sposobnosti, jače partnerstvo između država te jača suradnja Europske unije i NATO-a prioriteti u narednom razdoblju. Odgovarajući na upite tijekom Foruma Rasmussen je rekao da reforma NATO Saveza ide dobro, te kako se očekuje na idućem sastanku ministara obrana usvajanje teritorijalnog rasporeda zapovjedništava, reforma agencija i reforma samog središta NATO-a.

Što se tiče Libije, Rasmussen je ponovio da NATO ne namjerava vojno intervenirati u toj zemlji, međutim, razrađuje sve potrebne planove. Pritom je dodao da će svaki eventualni potez NATO-a biti uvjetovan s tri temeljna principa: jasnom izraženom potrebom za takvim koracima, snažnom potporom zemalja iz te regije te autorizacijom od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Forum, koji je okupio sedam ministara obrane srednje Europe te dvjestotinjak drugih dužnosnika i predstavnika stručne i akademske zajednice, organizirali su Institut strateških studija iz Krakova, NATO, Ministarstvo vanjskih poslova Poljske, Institut međunarodnih odnosa Sveučilišta u Varšavi, te zaklada Konrad Adenauer, stoji u priopćenju.