c S
Dnevne novosti

Vlada: zakonska rješenja za borbu protiv sive ekonomije

18.03.2011 07:14 ZAGREB, 17. ožujka 2011.Hina, Siva ekonomija u Hrvatskoj, po nekim procjenama, iznosi 20 do 30-ak posto BDP-a, istaknuo je ministar gospodarstva Đuro Popijač na sjednici Vlade s koje je Saboru upućen prijedlog Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistriranih djelatnosti.
Siva je ekonomija jedan od ključnih boljki hrvatskog gospodarstva i ozbiljna prijetnja gospodarstvu koje funkcionira u legalnoj zoni, kaže Popijač ističući da je zakon predložen i na inicijativu Hrvatske obrtničke komore, jer su obrtnici najviše pogođeni nelegalnim obavljanjem posla.

Zakon zabranjuje obavljanje neregistrirane djelatnosti, a pod takvima smatra slučajeve kada pravna ili fizička osoba (slobodna zanimanja, druge samostalne djelatnosti i obrtnici) obavljaju djelatnosti za koje nisu registrane i kada nemaju zakonom propisane akte o ispunjavanju uvjeta za obavljanje registriranih djelatnosti, kao i kada obavljaju djelatnost unatoč zabrani da je obavljaju.

Pravne ili fizičke osobe koje omogućavaju obavljanje neregistrirane djelatnosti, predloženi zakon tretira kao sudionike u obavljajnju neregistrirane djelatnosti, a takvim slučajevima smatra i nedozvoljenu reklamu. Tako zakon zabranjuje objavljivanje oglasa ako naručitelj ne dostavi podatke o tvrtki i sjedištu tvrtke, OIB-u, kao i podatke o odgovornoj osobi ili naručitelju.

Izričito se navode slučajevi koji se ne smatraju obavljanjem neregistirane djelatnosti - rad za vlastite potrebe, obiteljsku ili susjedsku pomoć, nužan rad za sprečavanje nesreće ili otklanjanje posljedica nesreće te volontiranje sukladno posebnom propisu. Susjedska je pomoć dozvoljena kada su susjedi udaljeni do 500 metara, kada nema sklopljenog ugovora, rad se obavlja bez plaćanja, obavlja se neredovito, nije rad kao javljanje na oglas te taj posao ne obavlja pravna ili fizička osoba registrirana za tu djelatnost.

Naime, susjedskom se pomoći ne smatra kada npr. susjed koji je obrtnik pomaže susjedu u poslovima koje i inače radi kao obrtnik. U slučaju kršenja zakona nadležni će inspektori usmenim rješenjem u zapisniku zabraniti obavljanje neregistirane djelatnosti, a novčane kazne za prekršitelje kreću se od pet do 50 tisuća kuna.

Vlada je utvrdila i novčane poticaje za proizvodnju biogoriva, pa se proizvodnja biodizela iz uljane repice, otpadnog jestivog ulja i lignoceluloznih sirovina potiče sa 4,02 kuna po litri, a bioetanola iz kukuruza i šećerne repe sa 1,94 kune po litri. Osvajače zlatnih medalja sa svjetskog prvenstva u kuglanju te europskih prvenstava u plivanju malim bazenima, kickboxingu Vlada će nagraditi s ukupno 359,5 tisuća kuna.