c S
Dnevne novosti

Savjetovanje o vijećima nacionalnih manjina

22.03.2011 07:06 RIJEKA, 21. ožujka 2011.Hina, Savjetovanje o ulozi i unaprjeđenju rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina održava se u Rijeci u organizaciji vladina ureda za nacionalne manjine u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine.
Na skupu se raspravlja o dosadašnjem radu vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, teškoćama s kojima se susreću te primjerima dobre prakse u njihovu radu.

Predsjednik savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer je, upozorivši na važnost izlaska na lipanjske izbore za vijeća nacionalnih manjina, dodao da ako "pripadnici nacionalnih manjina ne iskoriste mogućnosti koje su im dane ustavnim zakonom, moguće je da se proglase nezainteresiranima za taj oblik sudjelovanja u lokalnoj samoupravi pa da se donesu drukčija zakonska rješenja."

Istaknuvši da se treba suprotstaviti marginaliziranju vijeća nacionalnih manjina, upozorio je kako mnogi još nisu shvatili da su vijeća sastavni dio lokalne samouprave iako djeluju samo kao savjetodavna tijela.

Savjetnik predsjednika Republike Siniša Tatalović pozvao je pripadnike nacionalnih manjina da se na idućem popisu stanovništva slobodno izjasne na pitanja o nacionalnosti i jeziku.

To je važno ne samo za dugoročan opstanak nacionalnih manjina nego i za zemlju u cjelini, ustvrdio je. Bitno je da se pokaže kako je više pripadnika nacionalnih manjina nego prije 10 godina da bi se pokazala uspješnost politike povratka te da je društvo postalo tolerantnije, kazao je Tatalović.

Potpredsjednik vlade Slobodan Uzelac je, ustvrdivši da nisu dovoljni samo normativni akti, kao što su zakoni ili uredbe o zaštiti prava nacionalnih manjina, nego da je potrebna i njihova provedba.

Rekao je da nam treba i norma i sadržaj, navevši Rijeku i okolicu kao dobar primjer za to. Uzelac je rekao da prije popisa stanovništva treba poticati pripadnike manjina da se nacionalno izjasne slobodno, po svojoj želji.

Okupljene su pozdravili i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i dožupanica PGŽ-a Nada Turina-Đurić.