c S
Dnevne novosti

Kosor: RH u roku izvršava svoje obveze iz poglavlja 23

22.03.2011 07:08 ZAGREB, 21. ožujka 2011.(Hina) Hrvatska u roku izvršava svoje obveze glede ispunjavanja mjerila za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava (23) i sve institucije poduzimaju dodatne napore kako bi se to poglavlje uspješno zatvorilo, izjavila je u ponedjeljak premijerka Jadranka Kosor nakon održanog radnog sastanka na temu poglavlja 23.
"Ono što možemo konstatirati je da smo sve poslove koje smo predvidjeli u posebnom planu aktivnosti za poglavlje 23 izvršili u roku... Mislim da mogu reći da sve institucije koje trebaju čine dodatne napore kako bismo poglavlje 23 uspješno zatvorili", rekla je Kosor u izjavi za novinare.

Po njezinim riječima, rezultati se već pokazuju, a neki poslovi su obavljeni i prije roka i "po svemu sudeći zaista možemo uhvatiti sve rokove". "Bitno je pokazati dodatnu snagu koju pokazujemo, ali i odlučnost svih institucija, jer nije samo vlada tu koja mora nešto učiniti, to se očekuje i od drugih institucija.

Sva poglavlja napreduju... sve pripreme su obavljene, sva mjerila ispunjena za zatvaranje dva, a vjerujemo i trećeg poglavlja vezanog za ribarstvo. Mi očekujemo da bismo sljedeći mjesec najmanje dva poglavlja mogli zatvoriti", istaknula je Kosor.

Hrvatskoj za zatvaranje još ostaje sedam poglavlja, od kojih se o jednom, Ostala pitanja (35), ne pregovara. Ostala poglavlja su Poljoprivreda i ruralni razvoj (11), Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata (22), Ribarstvo (13), Tržišno natjecanje (8), Pravosuđe i temeljna prava (23), te Financijske i proračunske odredbe (33).

Uz predstavnike Vlade RH, na sastanku o poslovima koje treba obaviti za zatvaranje poglavlja o pravosuđu sudjelovali su među ostalima i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

Kosor je podsjetila da je na temelju dobivenog izvješća vezano za Poglavlje 23 napravljen plan aktivnosti koji je poslan u Europsku komisiju. Najavila je i donošenje nekih novih zakona, kao što je na primjer zakon o Uredu pučkog pravobranitelja.

Kosor je rekla i da će o današnjem sastanku izvijestiti Bruxelles, a među ostalima i potpredsjednicu Europske komisije i povjerenicu za pravosuđe Viviane Reding.