c S
Dnevne novosti

Središnja agencija za financiranje programa EU o sredstvima za civilno društvo

23.03.2011 07:14 ZAGREB, 22. ožujka 2011.(Hina) Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije objavila je godišnji plan dodjele bespovratnih sredstava organizacijama civilnog društva za 2011. godinu, kojima će kroz sheme dodjele bespovratnih sredstava biti na raspolaganju ukupno 2,7 milijuna eura.
U sklopu I komponente IPA 2010 pretpristupnog programa - Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija, u drugoj polovici 2011. predviđeno je objavljivanje četiri sheme dodjele bespovratnih sredstava putem kojih će se financirati projekti organizacija civilnog društva na nekoliko područja, priopćeno je danas iz te agencije.

Tako će se dati potpora organizacijama civilnog društva za praćenje i promicanje transparentnosti, učinkovitosti, odgovornosti i uključivosti javne uprave u borbi protiv korupcije.

Tu je i potpora organizacijama civilnog društva za prevenciju nasilja među mladima i djecom te za njegovanje volonterstva među mladima, kao i potpora organizacijama u promicanju i praćenju provedbe politika jednakih mogućnosti i ostalih politika vezanih uz anti-diskriminaciju.

Doprinos organizacijama civilnog društva u razvoju, provedbi, promicanju i praćenju provedbe politika održivog razvoja i zaštite okoliša također će se podržati. Cilj programa je osnaživanje utjecaja organizacija civilnog društva te unaprjeđivanje njihove suradnje s javnim sektorom na navedenim područjima.

Organizacijama civilnog društva kroz navedene sheme dodjele bespovratnih sredstava bit će na raspolaganju ukupno 2,7 milijuna eura. Veći dio tog iznosa u vrijednosti od 2,4 milijuna eura financirat će Europska unija kroz IPA pretpristupni program, dok će 0,3 milijuna eura financirati Ured za udruge Vlade RH.

Na navedenim natječajima moći će sudjelovati ne-profitne organizacije i organizacije civilnog društva koje imaju status pravne osobe ili formalne mreže organizacija civilnog društva sljedećeg pravnog statusa: udruge građana, udruženja poslodavaca, sindikati te zaklade.

Objava natječaja predviđena je za drugu polovicu 2011. godine, a bit će javno dostupni na internetskoj stranici Agencije www.safu.hr te na web stranicama Europske komisije tj. EuropeAida http://ec.europa.eu/europeaid/work/funding/index_en.htm