c S
Dnevne novosti

Josipović i Tuerk: odnosi dviju država sve bolji

24.03.2011 07:14 OTOČEC OB KRKI, 23. ožujka 2011.Hina, Odnosi Slovenije i Hrvatske sve su bolji, a uspješno zaključenje pregovora Hrvatske s Europskom unijom u interesu je obiju država, ali i Europe, istaknuli su u srijedu, nakon jednosatnih razgovora u hotelu "Grad Otočec" u Otočcu ob Krki, hrvatski predsjednik Ivo Josipović i slovenski predsjednik Danilo Tuerk u kratkim izjavama novinarima nakon susreta.
"Velik naglasak u razgovoru dali smo što uspješnijem uključivanju Hrvatske u Europsku uniju. To je od izuzetnog značenja za Republiku Hrvatsku, za Sloveniju kao susjednu državu i za Europu u cjelini", rekao je Tuerk nakon završetka današnjeg neformalnog razgovora s predsjednikom Josipovićem.

I današnji su razgovori, kao i oni raniji, pokazali da su odnosi dviju država sve bolji, susret je protekao u duhu prijateljstva i suradnje, što će se nastaviti i u budućim susretima, a predsjednici dviju država na taj način rade "koristan posao", istaknuo je Tuerk. I predsjednik Josipović u svojoj se izjavi novinarima složio s Tuerkovom ocjenom da su odnosi Hrvatske i Slovenije u usponu.

"Konstatacija da su odnosi sve bolji i bolji je obostrana, a siguran sam da će se prijateljstvo i suradnja nastaviti", rekao je Josipović.Hrvatski predsjednik istaknuo je da se u vrijeme svog relativno kratkog predsjedničkog mandata do sada najviše susretao sa slovenskim predsjednikom u čestim formalnim i neformalnim prilikama i da će se to nastaviti.

"Govorili smo o hrvatskom putu u Europsku uniju. Zahvalan sam predsjedniku Tuerku i prijateljskoj Sloveniji na podršci i razumijevanju koje pokazuju prema problemima s kojima se na tom putu susrećemo", rekao je Josipović.

On je izrazio optimizam glede uspješnog zaključenja pregovora s Europskom unijom i ulaska u integraciju u kojoj je Slovenija punopravna članica od 2004. godine, rekavši da je uspjeh u završetku pregovora važan prvom redu zbog same Hrvatske, ali je važan i za Europu.

Josipović je dodao da je siguran kako će se korisni susreti s slovenskim predsjednikom Tuerkom nastaviti i u budućnosti.Drugih pojedinosti o susretu, uoči kojega se za moguću temu razgovora najavljivalo i razmatranje stanja u Mediteranu, odnose u regiji i još neriješena bilateralna pitanja, predsjednici nisu spominjali.

Kako se neslužbeno doznaje, Josipović i Tuerk mogli bi se ponovo sastati već idućeg mjeseca prilikom susreta slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika vezanog uz investiranje.