c S
Dnevne novosti

Uskoro o ustavnosti biračkog prava nacionalnih manjina

24.03.2011 07:24 ZAGREB, 23. ožujka 2011.(Hina), Ustavni sud održat će 11. travnja savjetodavnu raspravu u povodu više prijedloga za ocjenu ustavnosti zadnjih izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.
Na kraju prve ovogodišnje sjednice predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec najavila je te dvije rasprave podsjećajući da je ocjenu ustavnosti izmjena Ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te Zakona o izboru zastupnika za Hrvatski sabor zatražilo više predlagača - GONG, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, Srpski demokratski forum i Socijalistička radnička partija.

U GONG-u smatraju da se izmjenama Ustavnog zakona nacionalne manjine stavljaju u neravnopravan položaj jer manjine koje u stanovništvu sudjeluju s manje od 1,5 posto imaju dopunsko biračko pravo, a manjine koje sudjeluju s više od 1,5 posto stanovnika nemaju to pravo.

Zaključuju da pripadnicima tih dviju skupina nacionalnih manjine glas neće vrijediti jednako te podsjećaju da Ustav jamči ravnopravnost svih nacionalnih manjina te da je biračko pravo, među ostalim, jednako, tj. da glas pripadnika nacionalnih manjina mora vrijediti jednako.

HHO je, pak, zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o izborima zastupnika koji se odnosi na dio koji daje posebna prava srpskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj. Odbor smatra da bi izdvajanje srpske nacionalne manjine iz korpusa ostalih nacionalnih manjina bio opasan presedan te da je zakon u suprotnosti s Ustavom zajamčenom jednakošću svih građana kao pojedinaca, ali i nacionalnih manjina.

Srpski demokratski forum smatra, pak, da se izmjenama tog zakona pogodovalo Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS), članu vladajuće koalicije, jer se toj stranci, tvrdi, de facto jamče najmanje tri zastupnika u Saboru na štetu ostalih srpskih stranaka.

Ustavnom sudu su se obratili i zbog toga što smatraju da je SDSS pristao na to da Srbi nemaju dvostruko pravo glasa, a sve ostale manjine imaju, i na kraju zbog odredbe kojom je Srpsko narodno vijeće (SNV) jedina krovna organizacija Srba u Hrvatskoj unesena u Ustav, umjesto da se na izborima ili odlukom srpske zajednice odredi tko će im biti krovna udruga, kao što je slučaj s ostalim nacionalnim manjinama.

Tri dana prije savjetodavne rasprave u povodu više prijedloga za ocjenu ustavnosti zadnjih izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o izboru zastupnika za Hrvatski sabor ustavni suci će javno raspravljati o slučaju vjeroučitelja Petra Travaša, koji je dobio otkaz jer je sklopio civilni brak prije nego što je dobio rastavu prvog braka sklopljenog u crkvi.