c S
Dnevne novosti

Predstavnici SIGMA-e u Saboru

24.03.2011 07:21 ZAGREB, 23. ožujka 2011.(Hina), Predstavnici SIGMA-e, zajedničke inicijative OECD-a i EU-a radi boljeg upravljanja društvenim sustavima i vođenja, posjetili su Hrvatski sabor, gdje im je potpredsjednica Odbora za pravosuđe Nada Čavlović-Smiljanec predstavila saborske aktivnosti vezane uz reformu pravosuđa, posebice Strategiju reforme pravosuđa od 2011. do 2015., izmjenu Ustava i zakone koji jačaju profesionalizaciju i neovisnost pravosuđa, izvijestio je Hrvatski sabor.

U priopćenju se navodi kako je Čavlović-Smiljanec na sastanku istaknula da su učinjeni znatni pomaci u borbi protiv korupcije, no, dodala je, potrebno je i dalje inzistirati na potpunoj primjeni donesenih zakona.

Pozitivnim pomakom ocijenila je novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa i Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe , a rečeno je i da postoji konsenzus političkih stranaka o provođenju reforme pravosuđa.

Članica tog odbora Ljubica Lukačić predstavila je zakonsku regulativu i programe namijenjene boljoj pravnoj zaštiti osoba s invaliditetom.

Predstavnike SIGMA-e Julia Nabaisa i Louisa de Sousu jučer su na sastanku izvijestili o ulozi Odbora za pravosuđe u zakonodavnom procesu, suradnji sa stručnjacima i organizacijama civilnoga društva te ustroju stručne službe tog odbora, a razgovarali su i o projektu procjene regulatornog učinka, čime bi se poboljšala kvaliteta zakona.

Predstavnici SIGMA-e ocijenili su da je vidljiv veliki napredak u zakonodavnom procesu i u provođenju reformi iako ima mjesta za daljnji napredak, navodi se, uz ostalo, u priopćenju iz Hrvatskoga sabora.