c S
Dnevne novosti

GONG poziva na poboljšanje Zakon o pravu na pristup informacijama

25.03.2011 07:22 ZAGREB, 24. ožujka 2011.(Hina), Udruga GONG ocijenila je da su jučerašnjom odlukom Ustavnog suda, kojom su ukinute nedavno usvojene izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama, Vlada i Sabor dobili novu priliku poboljšati taj zakon kojim se jamči ostvarivanje jednog od temeljnih ljudskih prava.
Da je zaista riječ o takvom pravu te da ga tako treba i tretirati, tvrdi GONG u priopćenju, upravo je jučer potvrdio Ustavni sud, utvrdivši kako se posljednje izmjene Zakona odbacuju jer nisu usvojene apsolutnom većinom saborskih zastupnika, kakva je potrebna za donošenje organskih zakona.

U GONG-u ocjenjuju da su zakonske izmjene, koje je Sabor donio lani u prosincu, bile značajan, ali nedovoljan korak naprijed u jačanju transparentnosti i odgovornosti tijela javne vlasti. Od Vlade kao predlagatelja promjena Zakona očekivali su, ističu, tri ključne promjene - uvođenje testa javnog interesa, uvođenje testa proporcionalnosti te osposobljavanje nezavisnog tijela za nadzor i provedbu Zakona.

No, umjesto nezavisnog tijela poput Povjerenika za informacije ili Pučkog pravobranitelja, Zakon je kao odgovorno tijelo predvidio Agenciju za zaštitu osobnih podataka, a amandmanom saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na konačni tekst izmjena, nanijeta je, kažu, nepopravljiva šteta duhu zakona.

U potpunosti je, upozoravaju u GONG-u, izigran smisao izmjena na način da nitko, pa ni sud, nema pravo provjeriti moguće zloupotrebe čelnika državnih tijela kada neke informacije proglašavaju tajnima, a test javnog interesa i proporcionalnosti, sukladno Zakonu o tajnosti podataka, radilo bi isto tijelo koje je informaciju prethodno klasificiralo stupnjem tajnosti.

U GONG-u napominju da su na taj problem upozoravali tijekom usvajanja navedenih izmjena te isticali, a što sad opetovano čine, kako su poboljšanja zakonodavnog okvira potrebna ne radi formalnog zadovoljavanja uvjeta za zatvaranje pregovora s EU, nego prvenstveno zbog vladavine prava i ostvarivanja temeljnih ljudskih prava i sloboda u Hrvatskoj.

"Zakonodavac sad ima priliku ispraviti ove greške i izmjenama ovog Zakona pokazati napredak u osvještavanju da je pravo na pristup informacijama uistinu temeljno ljudsko pravo.

Ujedno, time bi se ostvario napredak i u približavanju zatvaranju pregovora o pristupanju EU, budući da je riječ o Zakonu od iznimne važnosti za zatvaranje Poglavlja 23 jer ovaj Zakon i njegova provedba predstavljaju ključni alat u suzbijanju korupcije, te vladajući imaju posljednju priliku nešto napokon napraviti kako treba", navodi se u priopćenju.

GONG stoga ponovno traži da se prijedlogom novih izmjena Zakona obuhvati i uspostavljanje neovisnog tijela nadležnog za nadzor i provedbu Zakona (Povjerenika za informacije ili Pučkog pravobranitelja) te da se Zakon o tajnosti podataka uskladi sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, a ne obrnuto.

Ustavni sud jučer je na prijedlog Transparency Internationala Hrvatske ukinuo izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama jer su izglasovane s nedovoljnim brojem glasova, a ustavni suci pritom nisu ocjenjivali sadržaj izmjena Zakona.