c S
Dnevne novosti

Izmjene Uredbe o uvjetima trgovine na veliko i trgovine s inozemstvom

28.03.2011 07:24 ZAGREB, 25. ožujka 2011.(Hina), Na sjednici Vlade RH izmijenjena je i dopunjena Uredba o uvjetima za obavljanje trgovine na veliko i trgovine s inozemstvom za određenu robu, na način da se usklađuje s izmjenom određenih tarifnih brojeva u Carinskoj tarifi za 2011. godinu, priopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.
Naime, dosadašnja Uredba propisuje da Ministarstvo nadležno za gospodarstvo, za svaku vrstu goriva iz članka 1. Uredbe izdaje suglasnost za razdoblje od 24 mjeseca. Budući da se u praksi pojavljuju slučajevi da gospodarski subjekti kao podnositelji zahtjeva za izdavanje suglasnosti dostavljaju dokumentaciju koja nije u skladu s rokom propisanim u članku 7. postojeće Uredbe, ovim izmjenama i dopunom Uredbe predlaže se izmjena u članku 7. na način da se suglasnost izdaje na rok do 24 mjeseca.

Hrvatskom fondu za privatizaciju dana je suglasnost za kreditno zaduženje kod Privredne banke d.d. u Zagrebu, u ukupnom iznosu od 100.000.000,00 kuna sklapanjem ugovora o kratkoročnom kunskom okvirnom kreditu. Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju na 3. sjednici održanoj dana 7. veljače 2011. donio je Odluku kojom je odobrio Fondu kreditno zaduženje kod poslovne banke, s time da se sredstva osiguraju putem javnog natječaja, sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi.

Kako je dokumentacijom za nadmetanje bio određen kriterij za odabir-najniža cijena, od pristigle tri ponude ponuda PBZ Zagreb ocijenjena je kao prihvatljiva ponuda koja ispunjava sve uvjete i odabrana je kao najpovoljnija. Dana je suglasnost za povjeravanje obavljanja sporednih djelatnosti manjeg opsega drugim pravnim i fizičkim osobama u luci posebne namjene-Luci nautičkog turizma Veruda.

Ovom odlukom, Vlada RH, kao davatelj koncesije, daje suglasnost ovlašteniku koncesije trgovačkom društvu Tehnomont marina Veruda d.o.o. za povjeravanje sporednih djelatnosti manjeg opsega drugim pravnim i fizičkim osobama u Luci nautičkog turizma Veruda. Izmijenjena je i Odluka o osnivanju i imenovanju Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru.

Sukladno članku 23. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama Vlada Republike Hrvatske osnovala je i imenovala članove Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru, koje čine predstavnici nadležnih ministarstava. Izmjena navedene Odluke odnosi se na promjenu člana Stručnog tijela za ocjenu ponuda za koncesiju.

Daje se prethodna suglasnost na Prijedlog Odluke o produženju roka trajanja koncesijskog razdoblja prvenstvene koncesije trgovačkom društvu Luka d.d., Split, dodijeljene Odlukom o dodjeli koncesije Lučke uprave Split od 10. svibnja 2005. godine, u tekstu kako je predložilo Upravno vijeće Lučke uprave Split na 135. sjednici održanoj 30. kolovoza 2010. godine.

Ujedno, daje se prethodna suglasnost na prijedlog Odluke o produženju roka trajanja koncesijskog razdoblja koncesije trgovačkom društvu Trast d.d., dodijeljene Odlukom o dodjeli koncesije Lučke uprave Split od 5. lipnja 2001. godine, u tekstu kako je predložilo Upravno vijeće Lučke uprave Split na 135. sjednici održanoj 30. kolovoza 2010. godine.

Sukladno odredbi članka 67. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, Upravno vijeće Lučke uprave Split donijelo je predmetne Prijedloge odluka radi novih investicija koje se ne mogu gospodarski opravdati u sadašnjem roku trajanja koncesije. Također donesena je Odluka o davanju ovlaštenja Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu za sklapanje nagodbe s trgovačkim društvom „Cesta-Mineral“ d.o.o., Varaždin.

Ovlašćuje se Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu da u ime Republike Hrvatske, sklopi nagodbu s trgovačkim društvom „Cesta-Mineral“ d.o.o., Varaždin radi razrješenja imovinskopravnih odnosa između Republike Hrvatske i društva „Cesta-Mineral“ d.o.o., Varaždin, vezano za eksploatacijsko polje „Hrastovljan-Stovrag“, u periodu od veljače 2006. do siječnja 2010. godine.