c S
Dnevne novosti

Tribina o hrvatskom selu i agraru danas i sutra

29.03.2011 07:22 ĐAKOVO, 28. ožujka 2011.(Hina), Na tribini pod nazivom "Hrvatska poljoprivreda i selo danas i sutra" u Đakovu je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Josip Kraljičković govorio o konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.
Govoreći o novinama u pravu prvenstva na natječajima za zemlju, istaknuo je da će na pravo prvenstva, uz ostalo, utjecati i kriterij da je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo najmanje dvije godine upisano u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

"Jedan od kriterija za pravo prvenstva bit će i broj članova obitelji podnositelja zahtjeva za zemlju – obitelj s više članova imat će prednost u odnosu na onu s manje članova", rekao je Kraljičković na tribini kojoj je nazočilo 50-ak poljoprivrednika Đakovštine.

"Potpisali smo i da bi u slučaju općina i gradova koji do kraja godine ne provedu natječaj za zemlju, to učinila Agencija za poljoprivredno zemljište", rekao je Kraljičković dodavši kako bi u takvom slučaju i sav prihod išao državi.

Na tribini je bilo riječi i o prilagodbi hrvatskog sela i agrara za ulazak u EU, kako u uvjetima Unije provoditi natječaje, kako se natjecati za sredstva, kako bolje raspolagati poljoprivrednim zemljištem te da će se taj proces brže i bolje provoditi preko spomenute agencije.

Na tribini, koja je održana u organizaciji osječko-baranjskog Hrvatskog seljačkog sveza i đakovačke Udruge poljoprivrednika i obrtnika Brazda, sudjelovao je ravnatelj Uprave za poljoprivredno zemljište u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Željko Vincek.