c S
Dnevne novosti

Bebić primio kosovskog ministra vanjskih poslova

29.03.2011 07:04 ZAGREB, 28. ožujka 2011.(Hina) Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se u ponedjeljak u Hrvatskom saboru s ministrom vanjskih poslova Republike Kosova Enverom Hoxhajem, priopćeno je iz ureda predsjednika Sabora.
Hrvatska snažno podupire integritet i nedjeljivost kosovskog teritorija te vjeruje kako je uloga Europske unije, NATO-a i međunarodne zajednice u Kosovu ključna kako bi se učvrstila europska orijentacija i realizirala perspektiva članstva Kosova u Europskoj uniji, istaknuo je Bebić tijekom razgovora s Hoxhajem, navodi se u priopćenju.

Zahvalivši se na priznanju neovisnosti Kosova te podršci Hrvatske u proteklom razdoblju, Hoxhaj je Bebiću uputio poziv za posjet Kosovu kako bi se unaprijedila parlamentarna suradnja, koju smatra bitnim čimbenikom u stvaranju što kvalitetnijih odnosa dviju zemalja, prema priopćenju.

Dobri odnosi s Hrvatskom, ali i drugim zemljama u okruženju, od velikog su interesa za Kosovo koje želi pridonijeti miru, stabilnosti i sigurnosti u regiji, naglasio je Hoxhaj.

Uz to se Kosovo želi fokusirati na razvoj gospodarske suradnje s Hrvatskom, za što su već pokrenute određene inicijative na razini gospodarskih komora Hrvatske i Kosova, dodao je.

Bebić je nadalje naglasio kako Hrvatska posebnu pozornost posvećuje položaju i zaštiti opstojnosti Hrvata koji žive u Kosovu te očekuje da će kosovske institucije učiniti sve kako bi pripadnici hrvatske manjine uživali puna manjinska prava, usporediva s pravima koja pripadnici albanske manjine uživaju u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.