c S
Dnevne novosti

Konferencija o provedbi Hrvatskog kvalifikacijskog okvira

30.03.2011 07:05 ZAGREB, 29. ožujka 2011.(Hina), Nacionalna konferencija o povezivanju Hrvatskog kvalifikacijskog okvira s Europskim kvalifikacijskim okvirom i Kvalifikacijskim okvirom Europskog prostora visokog obrazovanja, koja se održala u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, ima za cilj prikupiti mišljenja i preporuke domaće i inozemne stručne javnosti, vezanu za provedbu tog procesa.
Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO) je instrument uspostave kvalifikacija stečenih u Hrvatskoj. To je instrument koji bi trebao olakšati zapošljivost te osobni razvoj pojedinaca za izgradnju socijalne povezanosti, što je, po ocjeni sudionika, posebno važno za društva u kojima su ekonomske i tehnološke promjene te produljenje životnoga vijeka suvremenog čovjeka, nametnule cjeloživotno učenje kao nužnost obrazovne i gospodarske politike.

Značaj HKO-a ogleda se i u kvalitetnijem povezivanju potreba tržišta rada s provođenjem školskih programa te u vrednovanju svih rezultata učenja. U procesu povezivanja nacionalnih kvalifikacijskih okvira s EKO-om, Hrvatska punopravno sudjeluje s ostalim zemljama članicama Unije, a u povezivanju s kvalifikacijskim okvirom visokog obrazovanja ravnopravno sa zemljama Bolonjskog procesa.

Do sada su tek četiri zemlje povezale svoje kvalifikacijske okvire s Europskim i to Velika Britanija, Irska, Malta i Francuska. Stoga će Hrvatska, koja svoje izvješće planira predati Europskoj komisiji u lipnju 2011. godine, biti u prvom krugu europskih zemalja koje su provele proces povezivanja.

Time Hrvatska, kako je rečeno, preuzima vodeću ulogu u području srednje i jugoistočne Europe, među zemljama koje tradicionalno imaju slične obrazovne sustave. Mile Dželalija iz Stručnog tima za potporu Povjerenstvu za provedbu HKO-a rekao je kako je izradu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa započelo još 2006. godine, a taj je dio posla završio 2010. kada je Vlada osnovala Povjerenstvo za provedbu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

Time, kako je rekao, ulazimo u jasnu izradu Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru te podzakonskih dokumenata. Hrvatski kvalifikacijski okvir, kako je pojasnio, ima za cilj klasificirati sve kvalifikacije koje se u Hrvatskoj stječu i to ne samo formalne, već i one koje se stječu na mjerljiv, neformalni način kao što je su to primjerice kvalifikacije u Ericssonu, koje oni sami dogovaraju unutar sebe.

Članica Stručnog tima za potporu Povjerenstvu za provedbu HKO-a Ružica Beljo Lučić rekla je kako pristupamo procesu povezivanja sa Europskim kvalifikacijskim okvirom za visokoobrazovanje ali i Europskom kvalifikacijskom okvirom za cjeloživotno učenje. U jednom zajedničkom izvješću bit će objedinjeno i to prema javno objavljenim kriterijima, a koji se moraju pratiti kako bi naše kvalifikacije mogle biti priznate u Europi, rekla je.