c S
Dnevne novosti

Josipović: iznaći način za financiranje visokog obrazovanja

31.03.2011 07:08 SPLIT, 30. ožujka 2011.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović je na svečanoj izvanrednoj sjednici Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta koji obilježava 14. obljetnicu postojanja, rekao kako se Hrvatska nalazi pred još jednom reformom visokog obrazovanja te da se moraju iznaći načini njegova financiranja.
"Ako želimo europsko sveučilište i europske fakultete, onda moramo znati i kako ćemo to financirati", kazao je Josipović.

Po njegovim riječima reforme visokog obrazovanja se "ne smiju provoditi da bi se zamaglile financije i odgovornost države pomaknula negdje drugdje, nego da olakšaju postizanje znanstvenih i obrazovnih rezultata onako kako to čine druge europske zemlje".

"Morat ćemo jedni drugima vrlo jasno reći da ništa nije besplatno", dodao je Josipović.

Također je rekao kako je najvažnija zadaća sadašnje generacije političara u Hrvatskoj uvesti zemlju u Europsku uniju.

"Uvjeren sam da će Hrvatska vrlo skoro završiti pregovore s EU-om, na tome radi vlada i opozicija, ali i svi mi", kazao je Josipović.

Predsjednik Josipović se završavajući svoj cjelodnevni boravak u Splitu sastao s predstavnicima udruga za prava seksualnih i rodnih manjina koje organizaraju manifestaciju Split Pride 2011. koja će se održati u lipnju.

Tijekom dana Josipović je posjetio međunarodni sajam vojne opreme "Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija - ASDA" koja se od 29. do 31. ožujka održava u Spaladium areni.

Nazočio je u hotelu Le Meridien Lav svečanosti otvaranja trodnevne konferencije Cisco Expo posvećene hrvatskim stručnjacima za informatiku i telekomunikacije.