c S
Dnevne novosti

Bebić dobio potporu Francuza za ulazak u EU

31.03.2011 07:06 ZAGREB, 30. ožujka 2011.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se u srijedu u Parizu s visokim francuskim dužnosnicima koji su poduprli ulazak Hrvatske u EU i istaknuli da se vladavina prava, jedan od pristupnih uvjeta za Zagreb, ne postiže preko noći, osobito u zemlji koja je izašla iz rata, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.
Bebić se u glavnom gradu Francuske sastao s ministrom za odnose s parlamentom Patrickom Ollierom, predsjednikom Senata Gerardom Larcherom te predsjednikom senatske Komisije za vanjske poslove, obranu i vojne snage Josselinom de Rohanom. "Francuska je odlučna u svojoj potpori Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju i Hrvatsku već danas smatramo svojim partnerom.

Tomu je u bitnome pridonijelo privremeno izvješće Europske komisije od 2. ožujka ove godine", rekao je Ollier. "Svjesni smo da se u zemlji koja je prije 15-ak godina izašla iz rata vladavina prava ne može postići preko noći. I u zemljama s vladavinom prava, uspostavljenom prije više desetljeća, postoje problemi s korupcijom i organiziranim kriminalom.

Budite uvjereni da Francuska stoji iza vas", naglasio je Ollier, izrazivši nadu da će premijerka Jadranka Kosor prije dovršetka pregovora posjetiti Francusku. Iste stavove ponovio je i predsjednik francuskog Senata Gerard Larcher koji je tijekom susreta s Bebićem istaknuo kako smatra da je pregovore s EU-om moguće dovršiti u planiranom roku.

"Hrvatska je postigla puno i očekivano je da hrvatski narod želi što prije naprijed", rekao je Larcher te je najavio posjet izaslanstva Senata Hrvatskoj u iduća dva tjedna kako bi izradilo izvješće o napretku Hrvatske koje će potom predstaviti Senatu. "Iskreno očekujem da će Hrvatska već ove godine odjenuti dres Europske unije s brojem 28", rekao je Larcher u izjavi za novinare nakon sastanka s Bebićem.

Bebić se u srijedu sastao i s Josselinom de Rohanom, predsjednikom senatske Komisije za vanjske poslove, obranu i vojne snage s kojim je također razgovarao o spremnosti Hrvatske da pregovore s Unijom zaključi do kraja lipnja ove godine.

Uz poglavlja o Tržišnom natjecanju te Pravosuđu i temeljnim pravima, dotaknuto je i granično pitanje sa Slovenijom, izvješće haškog tužitelja Sergea Brammertza, koje se očekuje u svibnju, nedavno objavljeno izvješće Amnesty Internationala te trenutna situacije u Bosni i Hercegovini.

"Hrvatska je spremna i odlučna ispuniti sva potrebna mjerila kako bi se zatvorila otvorena poglavlja te dovršiti pregovore s EU-om do kraja lipnja. Pritom ne očekujemo nikakve popuste u odnosu na kriterije za ulazak u Uniju, no iskreno se nadamo kako se u ovom trenutku neće iznaći iracionalne izlike kako bi se pred Hrvatsku stavile nove prepreke za konačan dovršetak pregovora i ulazak u članstvo Europske unije", zaključio je Bebić.

U četvrtak će se predsjednik Hrvatskog sabora s izaslanstvom susresti s predsjednikom francuske Nacionalne skupštine Bernardom Accoyerom te predstavnicima hrvatske zajednice u Parizu, stoji u priopćenju.