c S
Dnevne novosti

Kosor: Hrvatska i Izrael imaju odlične odnose

31.03.2011 07:02 JERUZALEM, 30. ožujka 2011.(Hina) Hrvatska i Izrael imaju odlične političke odnose a sada je vrijeme da se bolje razviju gospodarski odnosi, kazala je u srijedu navečer u Jeruzalemu hrvatska premijerka Jadranka Kosor.
Premijerka Kosor, koja boravi u službenom posjetu Izraelu, u četvrtak je kasno poslijepodne razgovarala s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a upravo su gopodarski odnosi bili u središtu tog razgovora.

“Najviše smo razgovarali o gospodarskim odnosima, s obzirom na potencijal i velike investicijske projekte u Hrvatskoj”, kazala je Kosor hrvatskim novinarima dodajući kako je došlo vrijeme za izgradnju “novih mostova gospodarske suradnje” između Izraela i Hrvatske.

Kosor i Netanyahu razgovarali su i o velikom gospodarskom skupu koji se u četvrtak održava u Tel Avivu, a na kojem će sudjelovati stotinjak gospodarstvenika, od čega je većina s izraelske strane.

“Nadamo se da će to biti dan kada će se i neke konkretne odluke donijeti i sklopiti neki konkretni poslovi, na primjer oko zdravstvenog turizma što je Izraelcima primamljivo i čini se da tu imamo prostora”, istaknula je. Jedna od tema razgovora bio je i turizam te turistički potencijal Hrvatske. P

rošle je godine Hrvatsku posjetilo 14 posto više izraelskih turista nego godinu dana ranije, a premijerka Kosor očekuje da će ih ove godine biti i više. Hrvatska premijerka pozvala je svog domaćina u posjet Hrvatskoj, a on je rekao da će razmotriti tu mogućnost.

Kosor i Netanyahu razgovarali su i o političkim odnosima između Hrvatske i Izraela, o situaciji na jugoistoku Europe, te o strateškom cilju Hrvatske da ove godine završi pregovore s EU-om i postane članica Unije.

“Istaknula sam da će hrvatska vlada kada postanemo članicom EU-a snažno podupirati suradnju između EU-a i Izraela”, kazala je Kosor. Jedna od tema razgovora bilo je i trenutačno stanje u arapskome svijetu, a hrvatska premijerka osudila je u ime Hrvatske svaki teroristički čin, te istaknula potrebu nastavka dijaloga s Palestinskom samoupravom.

“Govorili smo i o tome kako se moramo zajednički boriti za to da se zla holokausta ne zaborave i kako na tom tragu jačati mir i stabilnost u cijelom svijetu”, zaključila je Kosor. Premijerka Kosor u četvrtak će posjetiti Palestinsku samoupravu te sudjelovati na gospodarskom forumu u Tel Avivu.