c S
Dnevne novosti

Javna rasprava o prijedlogu Zakona o umjetničkom obrazovanju

01.04.2011 07:24 ZAGREB, 31. ožujka 2011.(Hina), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa priopćilo je kako je otvorilo javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Zakona o umjetničkom obrazovanju.
Svrha donošenja toga Zakona je urediti djelatnost osnovnog i srednjeg umjetničkog obrazovanja kroz sustav povezanih stupnjeva obrazovanja od rane pripremne razine, osnovne školske, pripremne razine za srednju školu do srednjoškolske razine umjetničkog obrazovanja.

Opći cilj je osigurati jednak pristup umjetničkom obrazovanju svim učenicima u skladu s njihovim sposobnostima, kažu u Ministarstvu.

Nacrt prijedloga dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva, a prilozi javnoj raspravi mogu se uputiti na adresu: javnarasprava-umjetnicko@mzos.hr do 15.travnja 2011.godine, priopćeno je iz Ministarstva znanosti.

Ciljevi umjetničkog obrazovanja su, kako se navodi u nacrtu, učenicima s izraženim sklonostima i sposobnostima, talentiranima i darovitima omogućiti stjecanje znanja, razvoj vještina i sposobnosti u različitim umjetničkim područjima, omogućiti razvoj njihovog kreativnog potencijala i stalnog usavršavanja.

Djeca državljana država članica Europske unije imala bi pravo na pristup umjetničkom obrazovanju pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani i upisivali se u ustanove za umjetničko obrazovanje u Hrvatskoj pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani.

Isto tako, djeca hrvatskih državljana, koja su se obrazovala u nekoj državi članici EU-e, a nastavljaju obrazovanje u Hrvatskoj, imala bi pravo na pristup umjetničkom obrazovanju pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani koji se obrazuju u ustanovama za umjetničko obrazovanje u Hrvatskoj.

Nacrtom prijedloga toga zakona predviđa se reguliranje osnivanja umjetničkih škola, način upisa i vrijeme upisa učenika u glazbene i plesne škole te ustroj i način rada tih škola, od predškolske do srednjoškolke dobi, način polaganja ispita u redovnim školama za posebno umjetnički darovite učenike tijekom međunarodnih natjecanja i td.