c S
Dnevne novosti

Jovanović i Pupovac s izaslanstvom njemačkog Bundestaga

01.04.2011 07:13 ZAGREB, 31. ožujka 2011.(Hina), Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović i predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac odvojeno su se sastali u četvrtak s izaslanstvom Kluba zastupnika CDU/CSU-a njemačkog Bundestaga, priopćila je saborska Služba za odnose s javnošću.
Jovanović je predstavio izaslanstvu rad Vijeća naglasivši važnost borbe protiv korupcije za unapređenje kvalitete života u Hrvatskoj. Dodao je da ga iznimno veseli gotovo jednoglasno usvajanje izvješća Vijeća na prošloj sjednici Hrvatskoga sabora što dokazuje snažnu političku volju za rješavanje ovog problema.

Jovanović je istaknuo da je učinjen izniman napredak u uspostavljanju dobrog zakonodavnog okvira i institucionalne mreže koja pokriva ovo područje. Segment u kojem bi željeli vidjet daljnji napredak sigurno je povećanje broja pravomoćnih sudskih presuda, iako je i na tom području zabilježen napredak, kazao je.

Njemačko izaslanstvo zanimalo je stajalište javnosti o ovom pitanju. Svijest građana o važnosti borbe protiv korupcije iznimno je povećana, rekao je Jovanović iznijevši pritom anketne podatke u povećanju povjerenja u policiju i pravosuđe. O rezultatima napora u borbi protiv korupcije ovisi povjerenje u institucije ali i u političke stranke, zaključio je.

Jovanović je zahvalio gostima na potpori Njemačke u različitim programima borbe protiv korupcije te je izrazio nadu da će napori Hrvatske biti prepoznati i u pregovaračkom procesu. Zahvalivši se na otvorenom razgovoru, izaslanstvo je izrazilo uvjerenost da se Hrvatska nalazi na dobrom putu.

U razgovorima koje je Pupovac održao s izaslanstvom Kluba zastupnika CDU/CSU-a njemačkog Bundestaga glavna tema bilo je Poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava. Pupovac je upoznao goste s razvojem prava nacionalnih manjina u RH te se osvrnuo na preostala pitanja koje je potrebno riješiti.

Naglasio je da je nemoguće riješiti sva pitanja i pojedinačne slučajeve do završetka pregovora, već je potrebno donijeti zakonska rješenja koja će omogućiti kvalitetno rješavanje ovih pitanja u sljedećem razdoblju. U tom kontekstu izdvojio je dovršetak stambenog zbrinjavanja, osiguravanje uvjeta za život povratnicima te pitanje statusa civilnih žrtava rata.

Odgovarajući na pitanje članova izaslanstva o procesuiranju ratnih zločina, istaknuo je da je i na tom području vidljiv napredak, posebice u okviru suradnje sa susjednim državama. Ono što je važno za manjinska prava, naglasio je, jest zadržavanje što većeg stupnja participacije manjina u društvu i politici.

Članovi njemačkog izaslanstva rekli su da je vidljiv velik napredak Hrvatske koja je i dobar primjer za ostale zemlje regije. Pupovac je zaključio razgovor rekavši da je što skorije zaključenje pregovora s EU zajednički interes i cilj svih građana RH, stoji u priopćenju.