c S
Dnevne novosti

Vlada: tvrtke u kojima država ima udio isplatit će dio dobiti za dividendu

04.04.2011 07:20 ZAGREB, 2. travnja 2011.(Hina), Hrvatska je Vlada sa sjednice zadužila predstavnike države u skupštinama tvrtki u većinskom ili pretežitom vlasništvu države da, posluju li s dobiti, polovicu te dobiti izdvoje za isplatu dividende.
Formalno je to Vlada učinila kroz odluku o uplati dijela dobiti trgovačkih društava u kojima država ima dionice ili udjele u državni proračun, a uz tvrtke u većinskom ili pretežitom vlasništvu države, odluka se odnosi i na tvrtke u kojima država ima manjinske udjele.

U uvjetima kada mnogi na koje se veže ova odluka posluju dobro, pozitivno, tražimo da se dio dobiti, nakon što se plate sve obveze, uplati u državni proračun, kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Ta se odluka odnosi i na Inu, istaknula je i podsjetila i na veliki posao koji je obavljen kako bi se naplatio veliki dug Ine (prošle godine) te kako je time omogućeno i lakše financiranje Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta.

Ministrica financija Martina Dalić objašnjava da je predložena odluka instrument kroz koji Vlada izvršava svoju vlasničku ulogu u različitim trgovačkim društvima.

Vlada je odlukom nadležnim predstavnicima Republike Hrvatske u skupštinama trgovačkih društava u većinskom ili pretežitom vlasništvu Hrvatske naložila da se u tvrtkama koje posluju s dobiti najmanje polovica dobiti isplati za dividendu.

U tvrtkama u kojima država ima manjinske udjele također je zatražena isplata dividendi, a u toj će dividendi država sudjelovati razmjerno svom vlasničkom udjelu.

S obzirom na napore Vlade u poboljšanju poslovanja, s obzirom na ukidanje kriznog poreza, izmjene u oporezivanju dohotka, društva u državnom vlasništvu na ovaj način pridonose državnom proračunu, kazala je Dalić.

Vlada je na sjednici ustanovila i posebnu godišnju nagradu „Ron Brown“ za osobit doprinos u razvoju gospodarske suradnje između Hrvatske i SAD-a.

Prvi dobitnici te nagrade, prema odluci Vlade, bit će Pliva Hrvatska, kao najveći hrvatski izvoznik na tržište SAD-a, te tvrtka Commercial Metals Company (CMC), američki ulagač u sisačku Željezaru.