c S
Dnevne novosti

Kosor najavila veću potporu i dolazak među vojvođanske Hrvate

05.04.2011 07:02 SUBOTICA, 4. travnja 2011.(Hina), Hrvatska premijerka dala je potporu zalaganju vojvođanskih Hrvata na očuvanju identiteta i najavila dolazak u Suboticu na obljetnicu Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini u srpnju, istaknuo je predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, govoreći o susretu s predsjednicom Vlade RH u Beogradu, prenio je u ponedjeljak internetski portal na hrvatskom jeziku Radio Subotice.
"Dobili smo poziv da u roku od mjesec dana odemo u posjet Vladi RH kako bi nastavili razgovore o problemima Hrvata u Srbiji, i u tom kontekstu premijerka je rekla kako bi rado bila gošća 21. obljetnice naše stranke u srpnju", naveo je predsjednik DSHV-a.

Govoreći o sastanku koji je upriličen u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu Kuntić je rekao da je bilo riječi o problemima u ostvarenju prava na kulturnu autonomiju, nerealiziranome pravu Hrvata na zajamčeno zastupničko mjesto u Skupštini Srbije, aktualiziranju tzv. bunjevačkoga pitanja, te nerazmjernoj zastupljenosti hrvatske manjine u državnim tijelima Srbije.

"Posebna pozornost je bila poklonjena predstojećem popisu stanovnika. Srbija je dala veliku potporu svojim sunarodnjacima u Hrvatskoj, pa tu vrstu pomoći očekujemo i mi od matične Hrvatske uoči popisa u Srbiji u listopadu", izjavio je predsjednik DSHV-a.

Poruka Jadranke Kosor je bila da izdržimo, da je Hrvatska uz nas, da nastavimo s mirnom integracijom u društveno-politički prostor Srbije te da će Hrvatska cijeniti naša nastojanja da se očuva hrvatski identitet i kultura, kazao je Kuntić.

"Prvi korak u tome pravcu će biti povećanje financijske potpore hrvatskim institucijama i organizacijama u Srbiji", dodao je.

Uz predsjednika DSHV-a u razgovoru s hrvatskom premijerkom sudjelovali su i predsjednik Hrvatskoga nacionalnoga vijeća Slaven Bačić i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

Do sastanka u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu došlo je poslije njezina cjelodnevna posjeta Srbiji, tijekom kojega se susrela sa srbijanskim predsjednikom Borisom tadićem i slovenskim premijerom Borutom pahorom te sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem.