c S
Dnevne novosti

Usvojen Statut HRT-a

06.04.2011 07:22 ZAGREB, 5. travnja 2011.(Hina), Članovi Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije (HRT) i Nadzornog odbora HRT-a su na zajedničkoj sjednici usvojili Statut HRT-a kojim se uređuje ustroj i poslovanje tog javnog servisa.
"Sada možemo izvršiti izbore za upravu i nakon godinu i četiri mjeseca riješiti krizu upravljanja HRT-om", istaknuo je nakon usvajanja Statuta privremeni glavni ravnatelj HRT-a Josip Popovac.

Zahvaljujući promjenama koje donosi Statut, više neće biti dvojstva, odnosno preklapanja nadležnosti između direktora programa HTV-a i glavnog urednika Informativnog programa HTV-a, kazao je Popovac.

HRT će ubuduće imati dva glavna urednika – glavnog urednika HTV-a i glavnog urednika Radija. Nakon unesenih izmjena, pročišćeni tekst Statuta biti će poslan u Hrvatski sabor.

Očekujući da će Sabor prepoznati napor koji je Programsko vijeće i NO HRT-a uložilo kako bi usvojilo Statut HRT-a, predsjednica Programskog vijeća Nada Zgrabljić Rotar ocijenila ga je dobrim i jedinim mogućim rješenjem.

"Statut slijedi sve što se očekuje u procesu stvaranja nove javne televizije", rekla je Zgrabljić Rotar dodavši kako on omogućuje restrukturiranje javne televizije, stvaranje multimedije te svega što se očekuje u proceduri stvaranja moderne televizije.

Tijekom višesatne rasprave članovi Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a prihvatli su da u Statut uđe odredba da se za budućeg predsjednika Uprave i glavne urednike mogu kandidirati državni dužnosnici i članovi političkih stranaka, ali ukoliko budu izbrani, moraju zamrznuti svoje funkcije i članstvo u stranci.

Predsjednica NO HRT-a Silvija Luks Kalogjera izvijestila je da je Ante Žigman postao savjetnik guvernera Hrvatske narodne banke te je, na vlastiti zahtjev, razriješen članstva u tom odboru. Dužnost će obavljati do imenovanja novog člana NO HRT-a.