c S
Dnevne novosti

Nacrt Uredbe za djelovanje RH u zaštiti morskog okoliša

06.04.2011 07:24 ZAGREB, 5. travnja 2011.(Hina), Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izradilo je Nacrt uredbe o uspostavi okvira za djelovanje Republike Hrvatske u zaštiti morskog okoliša, te ga je uputilo na javnu raspravu, priopćeno je iz Ministarstva.
Nacrt je izrađen u suradnji s Ministarstvom kulture, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Također poziva se zainteresiranu javnost da se uključi u izradu Uredbe slanjem svojih mišljenja i prijedloga do 1. svibnja 2011. na adresu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb; putem e-pošte na marina.prelec@mzopu.hr; slanjem telefaksa na broj: +385 (0)1/3782-157 ili osobnom dostavom u pisarnicu Ministarstva.

"Donošenjem ove Uredbe koja se temelji na odredbama Zakona o zaštiti okoliša hrvatsko zakonodavstvo, uskladiti će se s Okvirnom direktivom o morskoj strategiji 2008/56/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 17. lipnja 2008., kojom se uspostavlja okvir za djelovanje Zajednice u području politike morskoga okoliša", ističe Ministarstvo.

Uredbom o uspostavi okvira za djelovanje Hrvatske u zaštiti morskog okoliša uređuje se podloga za izradu Strategije zaštite morskog okoliša do 2020. godine. Dobro očuvan morski okoliš podrazumijeva stanje okoliša morskih voda u kojem su očuvani ekološki raznoliki i dinamični oceani i mora, koji su čisti, zdravi i produktivni u svojim prirodnim uvjetima, a korištenje morskoga okoliša na održivoj je razini.

Temeljni ciljevi zaštite morskog okoliša, odnosno morskih voda su zaštita, očuvanje i omogućavanje oporavka morskih i obalnih ekoloških sustava te zaštita biološke raznolikosti, očuvanje zaštićenih područja u moru i ekološki značajnim područjima Europske unije NATURA 2000, smanjenje onečišćenja u morskom i obalnom okolišu i očuvanje, unaprjeđenje i ponovno uspostavljanje ravnoteže između ljudskih aktivnosti i prirodnih resursa u moru i na obalama.

Za njihovo ostvarenje, navodi Ministarstvo, izraditi će se morska strategija temeljena na ekosustavnom pristupu upravljanja ljudskim djelatnostima. Pripremni postupci i dokumenti koji se utvrđuju kao stručna podloga i elementi za njezinu izradu uključuju početnu procjenu, utvrđivanje dobroga stanja okoliša Skupom značajki dobroga stanja okoliša i utvrđivanje Skupa ciljeva u zaštiti okoliša.

Slijedom morske strategije također se predviđa donošenje akcijskih programa u obliku Promatračkog sustava i Programa mjera. Kako bi se povezale i uskladile potrebne mjere, Republika Hrvatska će surađivati s državama regije i nastojati uskladiti svoje djelovanje koristeći odgovarajuće međunarodne forume, uključujući mehanizme i strukture Barcelonske konvencije.

Predviđa se i donošenje Plana djelovanja koji definira rokove dovršenja pojedinih mjera za postizanje dobrog stanja morskog okoliša najkasnije do 2020. godine, navodi Ministarstvo.