c S
Dnevne novosti

Zatražen Zakon o financiranju autonomnih skloništa/savjetovališta

07.04.2011 07:22 ZAGREB, 6. travnja 2011.(Hina), Da bi se riješilo pitanje financiranja autonomnih skloništa i savjetovališta za žene i njihovu djecu koji su preživjeli nasilje, njihovi su predstavnici na sastanku u Zagrebu zatražili da država u hitnom postupku, prije nego završe pregovori i Hrvatska uđe u EU, donese Zakon o financiranju skloništa.
Predstavnici autonomnih ženski skloništa i savjetovališta istaknuli su da je najveća ustavna vrjednota ljudski život. Sastanak u Europskom domu pod nazivom "Kolektivno zatvaranje šest od ukupno sedam autonomnih skloništa/savjetovališta za žene i njihovu djecu koji su preživjeli nasilje" sazvali su kako bi upozorili na potpun nedostatak novca za rad, zbog čega im prijeti zatvaranje vrata.

Problem je, kažu, s nekim županijama, primjerice Zagrebačkom, te gradovima koji im ne daju novčanu potporu. Neva Toelle iz Autonomne ženske kuće Zagreb poručila je kako neće odustati od borbe za opstanak skloništa jer to od njih zahtjevaju žene i njihova djeca. Navela je i pozitivan primjer financiranja skloništa - Istarsku županiju i gradove Poreč i Pulu - koji im redovito daju dovoljno novca.

Državni tajnik u ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adanić, koji je na sastanku nazočio i u ime premijerke Jadranke Kosor, rekao je kako ministarstvo svojim primjerom pokazuje kako se profesionalno i pošteno financiraju skloništa te da su ove godine za tu svrhu predvidjeli gotovo 2,600.000 kuna.

Istaknuo je kako se skloništa redovito financiraju u skladu s Nacionalnom strategijom zaštite od nasilja u obitelji za idućih pet godina. Podsjetio je kako strategija nalaže da osim ministarstva skloništa financiraju i županije i gradovi, po načelu svatko po 30 posto, ali da neki od njih koji ne daju novac te je najavio sastanak s predstavnicima gradova i županija kako bi ispunili svoju obvezu.

Istaknuo je kako je cijelu akciju sustavnog financiranja skloništa prije nekoliko godina pokrenula premijerka Jadranka Kosor dok je još bila ministrica i potpredsjednica vlade. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik istaknula je kako se godinama zauzima da se sustavno i s dostatno novca financiraju skloništa za žene koje u njima čuvaju svoje živote, ali im se pruža i potpora da ojačaju.

"Država je obvezna to činiti po međunarodnim ugovorima i meni nije jasno zašto se svake godine vodi borba za nešto što je državna obveza, a kad kažem država, mislim na jedinice lokalne samouprave. Nema opravdanja za one koji to ne čine, jer ako to ne čine, poručuju da ih nije briga za ljudske živote", rekla je Lukač-Koritnik.

Savjetnica predsjednika Ive Josipovića za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec-Mojzeš poručila je kako predsjednik podupire djelovanje autonomnih ženskih kuća i njihovo sustavno financiranje.