c S
Dnevne novosti

Vlada: sporazum s EK-om o financiranju programa IPA - pomoć u tranziciji

07.04.2011 07:17 ZAGREB, 6. travnja 2011.(Hina), Na sjednici, Vlada Republike Hrvatske je donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije u vezi s Nacionalnim programom za Hrvatsku u okviru Programa IPA-komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu, izvijestio vladin Ured za odnose s javnošću.
Uzimajući u obzir završnu fazu priprema za članstvo, pomoć Europske unije u okviru programa IPA komponente Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu usmjerena je na pružanje pomoći kod preostalih potreba za preuzimanje obveza iz članstva sukladno prioritetnim osima koje su definirane Višegodišnjim indikativnim planskim dokumentom (VIPD) 2009. - 2011. za Hrvatsku: politički kriteriji, ekonomski kriteriji, sposobnost preuzimanja obveza iz članstva, te programi potpore.

Sklapanje Sporazuma pridonosi ukupnom procesu pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, navodi se u priopćenju. Prihvaćeno je Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za razvojnu politiku gospodarskog oporavka.

Prihvaćen je usuglašeni Zapisnik s pregovora potpisan 4. travnja 2011. godine sa usuglašenim tekstovima Ugovora o zajmu za razvojnu politiku gospodarskog oporavka između Vlade Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu u razvoj.

Zadužuje se Ministarstvo financija da obavijesti Međunarodnu banku za obnovu i razvoj o suglasnosti Vlade RH i odobravanju pravnih dokumenata koji su bili predmetom Ugovora.

Utvrđuje se da će Ministarstvo financija nakon potpisivanja Ugovora o zajmu za razvojnu politiku gospodarskog oporavka između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj pripremiti i u zakonodavnu proceduru uputiti nacrt prijedloga Zakona o potvrđivanju međunarodnog ugovora, stoji u priopćenju.

Sklapanje Ugovora o zajmu za razvojnu politiku gospodarskog oporavka predlaže se radi fiskalne održivosti kroz konsolidaciju javne potrošnje i stvaranje poticajnog okruženja za rast privatnog sektora, a u svrhu unapređenja programa gospodarskih reformi, koje će Vlada Republike Hrvatske preuzeti u srednjoročnom razdoblju kako bi povećala gospodarski rast i postigla napredak u pristupanju Europskoj uniji.

Iznos zajma je 150.000.000,00 EUR (stopedesetmilijuna eura), rok otplate 15 godina, a kamatna stopa 6-mjesečni EURIBOR za EUR uvećan za fiksnu kamatnu maržu (0,85%). Dospijeće je polugodišnje, a početna naknada iznosi 0,25% iznosa glavnice zajma, stoji na kraju priopćenja.