c S
Dnevne novosti

EK: za proširenje je važnija kvaliteta procesa nego rokovi

07.04.2011 07:10 BRUXELLES, 6. travnja 2011.Hina, Europska komisija ne slaže se s ocjenama da bi mogućnost da se pristupni pregovori s Hrvatskom ne završe do kraja lipnja doveli u pitanje vjerodostojnost procesa proširenja Europske unije jer nisu presudni rokovi, nego kvaliteta procesa, izjavila je u srijedu glasnogovornica povjerenika za proširenje Natasha Butler.
"To nije stajalište Europske komisije. Ključno je da sve zemlje koje žele ući u EU, u ovom slučaju Hrvatska, uđu potpuno spremne za preuzimanje europske pravne stečevine i provedbu pravila i standarda EU-a. Pristupni se pregovori mogu završiti kada budu ispunjeni svi uvjeti i za sada još nije određen datum za zaključenje pregovora s Hrvatskom. Vjerodostojnost politike proširenja nije u vremenskim rokovima nego u kvaliteti.

Proces proširenja temelji se na reformama i konkretnim rezultatima i na Hrvatskoj je da to učini", rekla je glasnogovornica Štefana Fuelea na konferenciji za novinare zamoljena da komentira izjave diplomata zemalja članica uključujući i neke ministre.

Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi, čija zemlja predsjeda EU-om, u utorak je pred jednom radnom skupinom mađarskog parlamenta u Budimpešti rekao da bi odgoda završetka pregovora s Hrvatskom dovela u pitanje vjerodostojnost politike proširenja EU-a.

"Ne budu li pristupni pregovori zaključeni do kraja lipnja, opasnost nije u odgodi od nekoliko mjeseci, nego na dulje vrijeme. Rizik koji se pojavljuje može dovesti u pitanje vjerodostojnost cijelog procesa proširenja", rekao je Martonyi, kako je preneseno na internetskoj stranici mađarskog predsjedništva.

On je rekao da je zaključenje pregovora s Hrvatskom još otvoreno pitanje te da mađarsko predsjedništvo u ovom slučaju može učiniti dvije stvari: pozvati Hrvatsku da učini sve kako bi bila u potpunosti spremna i ukazivati na opasnost od odgode završetka pregovora.