c S
Dnevne novosti

Sabor o obročnoj naplati poreznog duga

08.04.2011 07:26 ZAGREB, 7. travnja 2011.Hina, Hrvatski sabor je zasjedanje počeo raspravom o Vladinom prijedlogu Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom.
Po tom zakonskom prijedlogu, porezni obveznici koji su na kraju prošle godine imali porezni dug koji je bio posljedica gospodarske krize, a uredno su podmirivali svoje obveze u 2011. godini, moći će obročno otplatiti taj dug na rok od 30 mjeseci i uz kamatu 5 posto iznad kamate na jednogodišnje trezorske zapise, što bi bila kamata od 8,3 posto.

Ministrica financija Martina Dalić uvodno je kazala i kako će poduzetnici, da bi im se odobrila obročna otplata duga, morati ispuniti dva uvjeta - ako su u 2011. uredno platili svoje porezne obveze ili će ih u trenutku podnošenja zahtjeva jednokratno platiti. Poduzetnici koji ispunjavaju uvjete zahtjev će moći podnijeti u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Dug će se obročno otplaćivati 30 mjeseci jer je, kazala je, utvrđeno da je gospodarska kriza Hrvatsku pogodila u listopadu 2008. Ministrica je napomenula i da će njezino ministarstvo te Porezna uprava u odlučivanju o tome hoće li udovoljiti zahtjevu poduzetnika voditi računa i o razlozima nastajanja poreznog duga, njegovom poslovnom planu, spremnosti banaka da ga podrže te o instrumentima osiguranja naplate duga.

Naglasila je da ta mjera, kojom se poduzetnicima-urednim platišama poreza želi ublažiti posljedice gospodarske krize, ni na koji način nije potpora, subvencija niti nagrada za neuredno poslovanje i neuredno plaćanje obveza.

Dalić je istaknula i da će Porezna uprava nastaviti s provođenjem svih drugih mjera naplate poreznog duga koje joj stoje na raspolaganju, pa tako i zahtjevi sudovima za skraćenim stečajnim postupkom protiv neurednih poreznih platiša - broj tih zahtjeva uskoro će dosegnuti tisuću.

Predsjednik Sabora Luka Bebić je na početku zasjedanja podsjetio zastupnike da se danas obilježava Svjetski dan zdravlja, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije i uz poruku "Bez akcije danas nema lijeka za sutra".

Ovogodišnje obilježavanje posvećeno je velikom problemu moderne medicine - otpornosti bakterija na antibiotike. Bebić je zamolio zastupnike da se u što većem broju okupe u sabornici u 15,30 sati, kada će im se obratiti predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.