c S
Dnevne novosti

Vlada: akcijski plan za provedbu Zakona o pravima nacionalnih manjina

11.04.2011 07:22 ZAGREB, 8. travnja 2011.Hina, Hrvatska Vlada je na sjednici, vezano za Poglavlje 23, prihvatila Akcijski plan za provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za razdoblje od 2011. do 2013. godine, a za što se u tom razdoblju planira u proračunu osigurati ukupno 143,7 milijuna kuna.
Sukladno preporukama EU o Poglavlju 23 u Akcijski su plan, kako je istaknuto, ugrađene mjere kojima bi se osiguralo vidljivo poboljšanje u opsegu zapošljavanja nacionalnih manjina u tijelima državne uprave i upravnim tijelima lokalnih zajednica, u policiji i pravosuđu, te uspostava djelotvornog sustava statističkog praćenja.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je na početku sjednice kako je Hrvatska posjetom predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosoa dobila "vjetar u leđa" i dodatni ohrabrenje u naporima da završi pregovore o ulasku u EU.

"Od jučer još snažnije idemo naprijed, od jučer naš brod plovi još snažnije kako bismo dosegnuli cilj", rekla je premijerka Kosor naglasivši važnost jučerašnjih razgovora s predsjednikom EK koji su, kazala je, bili iznimno otvoreni i puni činjenica.

Naglasila je važnost daljnjeg predanog rada u kojem svatko mora dati maksimum, pa tako i u pogledu "svega što je pred nama u poglavljima 8 i 23" (Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava). Ponovila je kako je "lipanj cilj koji smo si postavili, ali i cilj koji je postavilo mađarsko predsjedništvo i Europski parlament".

"Iz tih smo institucija također čuli da je taj cilj moguće dohvatiti. Ali, bitno je da je cilj završetak pregovora i bitno je da će to biti veliko postignuće kad god se dogodilo, da će to biti osvajanje povijesnog cilj osobito u godini kad obilježavamo 20. obljetnicu neovisnosti", rekla je.

Naglasila je pritom kako je Hrvatska imala drukčiji put od ostalih zemalja koje su ulazile u EU jer je imala mjerila i za otvaranja i zatvaranje poglavlja. Kroz tih više od 120 mjerila napravili smo ogroman posao - sve su to bile reforme.

 Kroz njih je bilo i otpora i različitih mišljenja, ali smo gotovo sve savladali, naglasila je hrvatska premijerka.