c S
Dnevne novosti

Bebić doputovao u Crnu Goru na skup Jadransko-jonske inicijative

12.04.2011 07:04 BEČIĆI, 11. travnja 2011.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić doputovao je u ponedjeljak kasno popodne u Crnu Goru gdje će sudjelovati na konferenciji Jadransko-jonske inicijative posvećenoj temama: "Mediteranska oblast - kolijevka multikulturalizma" i "Održivi razvoj u energetskom sektoru u Jadransko-jonskoj regiji".
Ova deveta Konferencija predsjednika parlamenata Jadransko–jonske inicijative održat će se u Bečićima, a otvorit će je u utorak ujutro predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

Jadransko-jonska inicijativa osnovana je na Konferenciji o sigurnosti i razvitku Jadranskog i Jonskog mora u Anconi 2000. godine i danas su njezine članice Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i Srbija.

Osnivačkom Anconskom deklaracijom članice su se obvezale na suradnju u brojnim područjima. Tijekom hrvatskoga predsjedanja 2001. u Zadru je održan prvi sastanak predsjednika parlamenata, čime je inicijativa dobila svoju parlamentarnu dimenziju.

Sastanci predsjednika parlamenata održavaju se jedanput godišnje tijekom predsjedanja svake od zemalja sudionica.

Parlamentarna suradnja daje temelj i smjernice za jačanje suradnje na svim razinama od gospodarstva, pomorstva, prometa, turizma i zaštite okoliša, do znanosti, kulture, borbe protiv svih oblika organiziranog kriminala te prekogranične suradnje.

Cilj Jadransko-jonske inicijative je unapređenje razvoja i jačanje sigurnosti te intenziviranje suradnje među zemljama regije i pružanje poticaja zemljama u tranziciji za približavanje Europskoj uniji.