c S
Dnevne novosti

Saborsko izaslanstvo u radnom posjetu Njemačkoj

12.04.2011 07:18 ZAGREB/BERLIN, 11. travnja 2011.(Hina), Izaslanstvo Hrvatskoga sabora započelo je u ponedjeljak radni posjet Bundestagu i njemačkoj vladi radi razmjene mišljenja u okviru programa "Pridruživanje Europskoj uniji" u vrijeme kada Hrvatska poduzima sve napore kako bi završila pregovore s EU-om u lipnju.
U izaslanstvu su predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić, potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica, predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac i voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH - EU Marija Pejčinović Burić.

Izaslanstvo boravi u Berlinu na poziv njemačke vlade kako bi pružilo informacije o tome što je Hrvatska sve napravila vezano za zatvaranje pregovora s EU-om.

Pusić je izjavila u petak da je poglavlje 23 jedina potencijalna prepreka zaključenju pregovora u lipnju.

"Bez ispunjavanja tih mjerila mi svakako nećemo završiti pregovore. Ali ako ispunimo mjerila izrazito je važna i diplomatska aktivnost", rekla je.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, koji je boravio u četvrtak u Zagrebu, nije govorio o mogućem datumu završetka pregovora Hrvatske i Europske unije, ali je naglasio da je svrha njegova posjeta dati poruku ohrabrenja Hrvatskoj u završnoj fazi pristupnih pregovora.

"Želim vrlo jasno naglasiti da će EU vrlo rado pozdraviti Hrvatsku kao 28. državu članicu čim to bude moguće", rekao je predsjednik Europske komisije.

Kada se radi o preostalim pitanjima za koja je potreban, kako ga je Barroso nazvao, "završni napor", predsjednik Europske komisije naveo je reformu pravosuđa, ljudska prava i borbu protiv korupcije, pri čemu je čestitao premijerki Jadranki Kosor na njezinom zalaganju o potonjem pitanju.

Hrvatskoj je do kraja pregovora preostalo zatvoriti sedam poglavlja, među kojima su najteža Pravosuđe i temeljna prava (23) i Tržišno natjecanje (8).