c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o rudarstvu

14.04.2011 07:20 ZAGREB, 13. travnja 2011.Hina, Hrvatski sabor je kratko raspravio prijedlog izmjena Zakona o Državnom inspektoratu, koji se usklađuje sa Zakonom o općem upravnom postupku, te zaključio zasjedanje, a sjednicu nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o rudarstvu.
Važećim Zakonom o rudarstvu propisana je obveza nositelja odobrenja za istraživanje mineralnih sirovina i koncesionara za eksploataciju mineralnih sirovina da nadoknade štetu koju prouzrokuju provođenjem istraživanja ili eksploatacijom mineralnih sirovina, osim ako se dokaže da je šteta nastala uslijed više sile, radnjom oštećenika ili treće osobe.

No, predloženim izmjenama propisala bi se i obveza fizičkim i pravnim osobama, koje vrše istraživanje i eksploataciju bez potrebnih odobrenja, da nadoknade štetu vlasniku za zauzeto zemljište, odnosno državi za vrijednost mineralne sirovine, kao i troškove sanacije zemljišta.

Predložena je i obveza nositelja odobrenja eksploatacijskog polja na kojem nije ishođena koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina u gospodarske svrhe da vode evidenciju o rezervama mineralnih sirovina i o tome dostavljaju podatke resornom ministarstvu.

Propisano je i da vlada uredbom određuje vrijednost mineralne sirovine, kao i mogućnost obročne otplate duga s osnove štete nastale ilegalnim istraživanjem ili eksploatacijom, a naplaćeni iznos postaje prihod državnog proračuna.

Izmjene predviđaju i obvezu ponuditelja da uz ponudu za koncesiju za eksploataciju mineralnih sirovina dostavi očitovanje Državnog odvjetništva i Državnog inspektorata da se protiv njega ne vode postupci s osnove nezakonitog istraživanja ili eksploatacije mineralnih sirovina.