c S
Dnevne novosti

Sabor raspravio paket socijalnih zakona

15.04.2011 07:24 ZAGREB, 14. travnja 2011.Hina, Hrvatski sabor je u prvom čitanju raspravio paket četiri zakona iz područja socijalne skrbi, a riječ je o prijedlozima Zakona o socijalno-pedagoškoj djelatnosti, o djelatnosti socijalnog rada, o logopedskoj djalatnosti i o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti.
"U sustavu socijalne skrbi radi 11,5 tisuća ljudi, a dvije trećine su stručni radnici", kazao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Ante-Zvonimir Golem naglasivši kako je predloženim zakonima, među ostalim, predviđena regulacija sve četiri profesije pa će, kaže, stručni radnici moći "migrirati" između različitih resora.

Također, za svaku je djelatnost predviđeno osnivanje posebne strukovne komore koja bi obavljala stručni nadzor nad radom magistara i sveučilišnih prvostupnika u privatnoj praksi i kod privatnog poslodavca. Golem je naveo da predloženi zakoni razlikuju sveučilišne prvostupnike, koji bi radili po nalogu i pod nadzorom magistara, od onih koji su stekli diplomu.

Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) je podržao primjedbe strukovnih udruga upućenih u dosadašnjoj javnoj raspravi, ali i pitao: "Ako imamo 371 edukacijskog rehabilitatora, pitanje je hoće li nova komora, slaba po članstvu, moći štititi njihove interese". Richembergh i SDP-ova zastupnica Tatjana Šimac Bonačić upozorili su na nelogičnost da magistri i prvostupnici najprije imaju pravo dobiti na licencu za samostalani rad, a potom se ističe da prvostupnici moraju imati nadzor.

Odgovorio im je državni tajnik Golem navodeći kako su u suradnji sa strukovnim udrugama pripremali zakone i za prvo čitanje pa će to učiniti i sada.

Zastupnici su podržali i izmjene pet zakona koji se, radi ispunjavanja mjerila za zatvaranje poglavlja 23 - pravosuđe i temeljna prava, moraju uskladiti sa Zakonom o općem upravnom postupku. Riječ je o izmjenama Zakonu o patentu, Zakona o upravnim pristojbama, Zakona o oznakama izvornosti, oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama tradicionalnog ugleda poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, Zakona o industrijskom dizajnu i Zakona o žigu.

Radi usklađivanja sa eu-uredbama kratko su raspravljene i izmjene Zakona o kemikalijama. Na kraju sjednice, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks je najavio kako Sabor neće raspravljati o novim točkama nego glasovati o njih 30-ak koje su zastupnici dosad raspravili.