c S
Dnevne novosti

Kacin: presude ne ugrožavaju članstvo RH u EU

18.04.2011 07:16 LJUBLJANA, 15. travnja 2011.Hina, Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je u petak razgovoru za Slovensku televiziju da ne vjeruje da će u Hrvatskoj zbog prvostupanjske presude hrvatskim generalima biti ugroženo njezino buduće članstvo u Europskoj uniji.
"Mislim da je Hrvatska dovoljno zrela da procijeni što joj znači članstvo", rekao je Kacin u razgovoru za emisiju "Odmevi", dodajući da bi eventualna odluka Hrvatske da ne uđe u Europsku uniju negativno djelovala na sve ostale države zapadnog Balkana i stavila ih "deset godina natrag", dok se članstvom Hrvatske u EU-u otvara perspektiva članstva i za druge države u regiji i za njihov gospodarski oporavak.

Kacin je time komentirao izjavu Žarka Puhovskog koji je u razgovoru za istu emisiju rekao da su se hrvatski političari nakon presude našli u "vrlo neugodnoj situaciji", da se idućih nekoliko dana u Hrvatskoj mogu očekivati prosvjedi na ulici, da je hrvatska vlast u zadnje vrijeme vrlo krhka, a budući da najveći dio javnosti presudu generalima Gotovini i Markaču doživljava kao nepravednu da postoji realna mogućnost da na referendumu hrvatski birači odbiju učlanjenje u EU, čime bi odgovornost za neučlanjenje bila na Hrvatskoj, a ne na Bruxellesu.

Kacin koji je u vrijeme operacije Oluja bio slovenski ministar obrane rekao je da je Zapad operaciju Oluja 1995. godine zamišljao kao prvu fazu svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini.Kacin je rekao da je NATO savez početkom 1995. godine zato održao vježbu u Norveškoj u zimskim uvjetima pod nazivom Strong Resolve.

Zato Zapad zna kako je i akcija Oluja bila planirana, no Hrvatska vojska ju je izvela drukčije od planiranoga, uz jaču upotrebu bojnih sredstava, a izvedena je bila vrlo brzo i "uz masovni izgon Srba" iz tzv. krajine, rekao je Kacin koji ima i ulogu izvjestitelja o napretku Srbije u Europskom parlamentu.

Komentirajući prvostupanjsku presudu, Kacin je rekao da je još rječitije od drastičnih kazni Gotovini i Markaču to što je general Čermak oslobođen, što je sugestija da on nije sudjelovao u "zločinačkom pothvatu", jer nije bio među planerima akcije na sastanku na Brijunima.

Kacin je rekao da očekuje kako će hrvatske vlasti smiriti visoke emocije koje postoje u Hrvatskoj nakon presude i pružiti pomoć obiteljima i braniteljskim timovima generala, te da vjeruje kako presuda koja im je u prvom stupnju određena može biti "ublažena" nakon žalbenog postupka.

Presuda je i Srbiji dala jasnu poruku da status kandidatkinje može postići samo potpunom suradnjjom s Haaškim sudom i izručenjem Mladića i Hadžića, ocijenio je slovenski eurozastupnik Kacin.