c S
Dnevne novosti

Pristupanje Turske EU-u ovisi o Cipru

18.04.2011 07:10 NIKOZIJA, 15. travnja 2011.(Hina/Reuters), Cipar je u petak ocijenio da pristupanje Turske Europskoj uniji ovisi o napretku u ponovnom ujedinjenju tog etnički podijeljenog otoka.
"Mi ne želimo omesti put Turske prema EU-u, ali mora biti jasno da to nije bianco mjenica", rekao je novinarimma u Nikoziji ciparski predsjednik Demetris Christofias.

Christofias nije objasnio na koji način bi mogao blokirati proces ako Turska neće surađivati, no nove zemlje se ne mogu pridružiti Uniji bez odobrenja postojećih članica.

"Kako bi se njezin put nastavio, Turska mora napokon pomoći u rješavanju ciparskog pitanja i prestati se ponašati kao okupacijska sila na europskom tlu", dodao je Christofias.

Christofias je rekao da se napredak u razgovorima usporio otkako je čelnik ciparskih Turaka Dervis Eroglu preuzeo pregovore od svog prethodnika Mehmeta Alija Talata prije godinu dana.

Dvije zemlje su desetljećima u sporu zbog podjele otoka 1974. između etničkih Turaka i Grka.

Dio Cipra pod upravom ciparskih Grka pristupio je Europskoj uniji 2004. godini, a pitanje ponovnog ujedinjenja otoka postalo je jedno od temeljnih pitanja turskog približavanja Uniji.