c S
Dnevne novosti

Jandroković: niska EU-potpora nije stvarno raspoloženje

19.04.2011 07:04 BRUXELLES, 18. travnja 2011.(Hina), Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković ocijenio je u ponedjeljak u Bruxellesu da trenutno niska razina potpora za članstvo u EU-u ne odražava stvarno raspoloženje hrvatskih građana te izrazio uvjerenje da će većina na referendumu glasovati za europsku budućnost.
"Ova zadnja istraživanja ne određuju ono što zaista hrvatski građani misle o Europskoj uniji. Uvjeren sam, kada dođe trenutak referenduma, da će velika većina hrvatskih građana glasovati za ulazak u EU, siguran sam u to zbog toga što će sasvim dobro procijeniti da odlučuju između europske budućnosti Hrvatske i povratka na one vrijednosti koje su odbačene na referendumu 1991. godine. Pojednostavljeno na referendumu ćemo odlučivati želimo li da Hrvatska bude utemeljena na europskim vrijednostima ili tzv. balkanskim", rekao je hrvatskim novinarima ministar Jandroković.

Ministar Jandroković u utorak predvodi hrvatsko izaslasntvo na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na kojoj će Hrvatska zatvoriti pregovore u dva poglavlja.

U ponedjeljak popodne u Europskom parlamentu razgovarao je sa šefom zastupničkog kluba Europske pučke stranke (EPP) Josephom Daulom i sa slovenskim liberalnim zastupnikom Ivom Vajglom.

Ministar je svoje sugovornike izvijestio o trenutačnom stanju pristupnih pregovora.

Razgovaralo se i o presudama Haaškog suda pri čemu je ministar Jandroković izvijestio o stavovima hrvatskog državnog vodstva i o aktivnostima koje će se poduzimati na pravnom pobijanju teza o udruženom zločinačkom pothvatu.

Ministar je novinarima izjavio da će uskoro započeti informacijska kampanja u kojoj će kroz pitanja i odgovore predstaviti javnosti što je EU.

"Napravili smo opsežno istraživanje u kojem smo utvrdili koje su to glavne predrasude, glavna pitanja koja hrvatski građani imaju u vezi s EU-om i na vrlo jednostavan način nastojat ćemo odgovoriti na ta pitanja. Nakon informativne kampanje doći će predreferendumsko vrijeme kada ćemo s jasnim porukama govoriti o budućem članstvu u EU-u", rekao je Jandroković.