c S
Dnevne novosti

EK bi trebao dati 110 milijuna eura za černobilski oklop

19.04.2011 07:02 KIJEV, 18. travnja 2011.(Hina/Reuters), Europska komisija najavila je novih 110 milijuna eura za izgradnju sigurnosnog oklopa oko černobilskog nuklearnog reaktora koji je eksplodirao 1986., kazao je u ponedjeljak u Kijevu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.
"Sutra ću biti u poziciji najaviti dodatni novac Europske komisije u visini od 110 milijuna eura", rekao je Barroso ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču, prenosi agencija Interfax.

Europska unija jedna je od glavnih strana koje sudjeluju na međunarodnoj konferenciji u Kijevu koja se otvara u utorak, na kojoj bi se države trebale dogovoriti o financijskim sredstvima za pomoć u izgradnji novog oklopa oko reaktora i za skladište nuklearnog otpada.

Ukrajina kaže da joj treba oko 740 milijuna eura dodatnog novca za sve ono što je potrebno učiniti da bi se černobilski reaktor učinio sigurnim.

U Kijevu se u utorak održava sastanak na vrhu o sigurnom i inovativnom korištenju nuklearne energije, povodom obilježavanja 25. obljetnice černobilske tragedije.